StoryEditorWiosenne HITY w kuchni

Jak idealnie ugotować bób? Przepis na doskonałe kaszotto z bobem

Bób to warzywo, którym wiele osób zajada się jak ulubioną przekąską. Wystarczy pełna miska bobu z ulubionymi dodatkami, by rzucić chipsy w kąt! Sekret polega na tym, by ugotować to warzywo w idealny sposób. Jak to zrobić? Jakie danie można zrobić z bobu?

Jak trzeba gotować bób? 

Gotowanie młodego bobu nie trwa długo i nie jest wymagające. Warto jednak w pierwszej kolejności zastanowić się, czy bób będzie służył jako przekąska, dodatek do obiadu, element składowy innego dania czy na przykład pasta do kanapek – w każdym z tych przypadków trzeba bowiem odpowiednio dobrać czas gotowania. Jeżeli dysponujemy młodym bobem, który chcemy schrupać jako przekąskę, wystarczy około 10 minut w gorącej wodzie. Starsze warzywo będzie potrzebowało więcej czasu, około 15-20 minut. Długo gotowany bób będzie miękki i łatwo rozgniecie się na pastę. Do gotowania bobu potrzebne będą około 2-3 litry wody na 1 kg warzywa oraz 1 łyżka soli. Opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę cukru. 

Jak ugotować bób, żeby nie mieć po nim wzdęć? 

Choć bób jest wyśmienity, wiele osób rezygnuje z niego, ponieważ powoduje problemy z żołądkiem. Aby uniknąć wzdęć po spożyciu bobu, należy go odpowiednio ugotować. Przede wszystkim, sól należy dodać nie na początku gotowania, ale dopiero pod koniec. Aby zneutralizować wzdęcia, dobrze ugotować bób z dodatkiem gałązek koperku lub szczypty kminku. To rozwiązanie szczególnie spodoba się miłośnikom bobu z masłem i koperkiem! Z kolei ci, którzy nie przepadają za tymi smakami, mogą wypróbować inny sposób. Należy przed gotowaniem zalać bób gorącą wodą i odstawić na godzinę, a następnie odlać wodę, wlać świeżą i ugotować. Dzięki tym trikom nie musimy obawiać się o problemy gastryczne po zjedzeniu bobu. 

Przepis na kaszotto z bobem 

Składniki

  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej 
  • 1,5 litra bulionu warzywnego  
  • 500 g bobu 
  • 3 łyżki masła 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 czerwone cebule 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Ugotuj bób, by był al dente, czyli około 10-12 minut. Odcedź i obierz z łupinek. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w plastry, a następnie zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj surową kaszę jęczmienną, a potem dolej szklankę bulionu warzywnego. Czosnek posiekaj albo przeciśnij przez praskę, dodaj do kaszy. Gdy kasza wchłonie płyn, dolewaj po szklance bulionu, za każdym razem mieszając. Zdejmij z ognia, kiedy kasza będzie miękka. Dodaj bób, oliwę z oliwek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem możesz opcjonalnie posypać całość tartym serem w typie parmezanu. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 12:59