Do czego podać pieczoną dynię?
Upieczona z ziołami dynia może stanowić dodatek do obiadu. Będzie świetnie smakowała w towarzystwie mięsa, jednak może także funkcjonować jako samodzielne danie, podana na przykład z ulubioną kaszą. Taki obiad to prawdizwa gratka dla osób na diecie bezmięsnej!
Z kolei jeśli podczas przygotowywania warzywa pokroimy je w grubą kostkę, po upieczeniu możemy zrobić sałatkę z wykorzystaniem na przykład sera feta, pomidorów, fasoli czy groszku. Drobniejsza dyniowa kostka może być dobrym dodatkiem do risotto.
Warto wcześniej pomyśleć o przeznaczeniu naszej pieczonej dyni, ponieważ niektóre z odmian tego warzywa po obróbce termicznej stają się miękkie. Wówczas pokrojenie dyniowych plastrów w kostkę może okazać się trudne, gdyż dynia będzie się rozpadać.
Przepis na pieczoną dynię z ziołami
Składniki:
- 1 kg dyni (np. hokkaido)
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka oregano
- kilka ząbków czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Dynię umyj i osusz. Przekrój i usuń ze środka pestki. Następnie pokrój dynię w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Polej oliwą z oliwek. Posyp ziołami i dopraw solą oraz pieprzem. Starannie wymieszaj, by zioła przylepiły się do dyni. Dodaj kilka ząbków czosnku w łupinkach dla lepszego smaku (jeśli wybierzesz duże ząbki, one także się upieką i będzie można je zjeść). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok. 40 minut.
Uwaga: Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz jej obierać - skórka tej odmiany jest jadalna.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements