StoryEditorPomysł na dynię

Jak przygotować pieczoną dynię? Zobacz ciekawy przepis

Z upieczonej dyni zwykle przygotowujemy puree, które następnie wykorzystujemy do innych dań. Jednak sama dynia, upieczona z dodatkiem ziół, to świetna przekąska! Jak ją przygotować? Do czego można ją wykorzystać?

Do czego podać pieczoną dynię? 

Upieczona z ziołami dynia może stanowić dodatek do obiadu. Będzie świetnie smakowała w towarzystwie mięsa, jednak może także funkcjonować jako samodzielne danie, podana na przykład z ulubioną kaszą. Taki obiad to prawdizwa gratka dla osób na diecie bezmięsnej! 

Z kolei jeśli podczas przygotowywania warzywa pokroimy je w grubą kostkę, po upieczeniu możemy zrobić sałatkę z wykorzystaniem na przykład sera feta, pomidorów, fasoli czy groszku. Drobniejsza dyniowa kostka może być dobrym dodatkiem do risotto

Warto wcześniej pomyśleć o przeznaczeniu naszej pieczonej dyni, ponieważ niektóre z odmian tego warzywa po obróbce termicznej stają się miękkie. Wówczas pokrojenie dyniowych plastrów w kostkę może okazać się trudne, gdyż dynia będzie się rozpadać. 

Przepis na pieczoną dynię z ziołami 

Składniki: 

  • 1 kg dyni (np. hokkaido) 
  • 50 ml oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka tymianku 
  • 1 łyżka oregano 
  • kilka ząbków czosnku 
  • sól 
  • pieprz 

Przygotowanie: 

Dynię umyj i osusz. Przekrój i usuń ze środka pestki. Następnie pokrój dynię w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Polej oliwą z oliwek. Posyp ziołami i dopraw solą oraz pieprzem. Starannie wymieszaj, by zioła przylepiły się do dyni. Dodaj kilka ząbków czosnku w łupinkach dla lepszego smaku (jeśli wybierzesz duże ząbki, one także się upieką i będzie można je zjeść). Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok. 40 minut. 

Uwaga: Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz jej obierać - skórka tej odmiany jest jadalna. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. maj 2024 19:19