StoryEditorSmaki PRL-u

Jak przygotować wafle z galaretką jak za dawnych lat?

Gdy mamy ochotę na wafle, często sięgamy do tych przekładanych kremem, które kupujemy w sklepie. Warto jednak zamiast nich sięgnąć po smak znany z dzieciństwa i przygotować wafle z galaretką. Zachwycają od lat tak samo! Jak je zrobić?

Jak zrobić domowe wafle? 

Zwykle do przekładanych wafli wybieramy gotowe arkusze, kupione w sklepie. Można jednak pokusić się o przygotowanie wafli samemu. Mogą nie okazać się idealnie suche i kształtne, ale odpłacą smakiem! 

Potrzebne będą: 

  • 4 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 200 g masła 
  • 1 szklanka mleka 
  • szklanka mąki 
  • szczypta soli 

Przygotowanie: 

Oddziel białka od żółtek i ubij je na pianę z cukrem. Następnie dodaj żółtka, mleko i roztopione masło. Wymieszaj wszystko, by składniki się połączyły. Do powstałej masy wsyp mąkę i sól, wymieszaj. Ciasto powinno być dość rzadkie, o konsystencji śmietany. Piecz na waflownicy każdy wafel przez ok. 5 minut. 

Czym przekładać wafle? 

Domowe wafle świetnie smakują “na sucho”. Zawsze jednak można wzbogacić je dodatkami! Wafle można przekładać np. dżemem, masą kajmakową czy masą czekoladową z mlekiem w proszku. Jeżeli chcemy dodać domowej przekąsce szyku, warto pokusić się o przygotowanie masy maślanej z kakao i bakaliami lub masy na bazie mascarpone albo ricotty z dodatkiem domowego toffi i orzechów. Klasycznym rozwiązaniem, znanym z czasów PRL, są z kolei wafle przekładane galaretką. 

Jak zrobić wafle z galaretką?

Składniki: 

  • 1 opakowanie wafli kwadratowych lub kilka arkuszy domowych wafli 
  • 2 galaretki 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 200 g margaryny 
  • 1 szklanki śmietany 18% 

Przygotowanie: 

Margarynę podgrzej w rondelku wraz z cukrem. Gdy się rozpuści, dodaj śmietanę i energicznie wymieszaj. Następnie wsyp do rondelka galaretkowy proszek i mieszaj, aż się rozpuści, a wszystkie składniki się połączą. 

Jeszcze gorącą masą galaretkową przekładaj wafle. Następnie owiń je folią aluminiową, połóż na płaskiej powierzchni i obciąż np. garnkiem lub książkami. Pozostaw na 3-4 godziny, by masa stężała. Po tym czasie pokrój wafle na dowolne kształty, np. kwadraty, koła, trójkąty.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 05:28