Jak zrobić domowe wafle?
Zwykle do przekładanych wafli wybieramy gotowe arkusze, kupione w sklepie. Można jednak pokusić się o przygotowanie wafli samemu. Mogą nie okazać się idealnie suche i kształtne, ale odpłacą smakiem!
Potrzebne będą:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1 szklanka mleka
- szklanka mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek i ubij je na pianę z cukrem. Następnie dodaj żółtka, mleko i roztopione masło. Wymieszaj wszystko, by składniki się połączyły. Do powstałej masy wsyp mąkę i sól, wymieszaj. Ciasto powinno być dość rzadkie, o konsystencji śmietany. Piecz na waflownicy każdy wafel przez ok. 5 minut.
Czym przekładać wafle?
Domowe wafle świetnie smakują “na sucho”. Zawsze jednak można wzbogacić je dodatkami! Wafle można przekładać np. dżemem, masą kajmakową czy masą czekoladową z mlekiem w proszku. Jeżeli chcemy dodać domowej przekąsce szyku, warto pokusić się o przygotowanie masy maślanej z kakao i bakaliami lub masy na bazie mascarpone albo ricotty z dodatkiem domowego toffi i orzechów. Klasycznym rozwiązaniem, znanym z czasów PRL, są z kolei wafle przekładane galaretką.
Jak zrobić wafle z galaretką?
Składniki:
- 1 opakowanie wafli kwadratowych lub kilka arkuszy domowych wafli
- 2 galaretki
- 1/4 szklanki cukru
- 200 g margaryny
- 1 szklanki śmietany 18%
Przygotowanie:
Margarynę podgrzej w rondelku wraz z cukrem. Gdy się rozpuści, dodaj śmietanę i energicznie wymieszaj. Następnie wsyp do rondelka galaretkowy proszek i mieszaj, aż się rozpuści, a wszystkie składniki się połączą.
Jeszcze gorącą masą galaretkową przekładaj wafle. Następnie owiń je folią aluminiową, połóż na płaskiej powierzchni i obciąż np. garnkiem lub książkami. Pozostaw na 3-4 godziny, by masa stężała. Po tym czasie pokrój wafle na dowolne kształty, np. kwadraty, koła, trójkąty.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements