StoryEditorZdrowa przekąska

Jak samemu zrobić batony energetyczne w domu?

Batony energetyczne to świetny pomysł na przekąskę, również do szkoły czy do pracy. Wcale nie trzeba jednak ich kupować - można spróbować zrobić je samodzielnie w domu. To nie tylko proste, ale w dodatku pozwoli przygotować mieszankę złożoną wyłącznie z ulubionych składników! Jak to zrobić?

Dlaczego warto zrobić domowe batony energetyczne? 

Wszyscy znamy tę sytuację, gdy nagle całkowicie brakuje nam energii a do końca dnia jeszcze daleko. Przydarza się ona szczególnie często właśnie teraz, gdy dni są pochmurne i zimne, a zmrok zapada często jeszcze zanim zdążymy wrócić z pracy do domu. By się ratować, często pijemy kolejną kawę, mocną herbatę lub sięgamy po coś słodkiego. Jednak przegryzanie kawy czekoladą wcale nie jest dobre dla naszego zdrowia. W takiej sytuacji warto sięgać po zdrowe przekąski, które dodadzą energii i zaspokoją głód. To dobra opcja także dla tych, którzy na co dzień z trudem dają się namówić na sięgnięcie po zdrową alternatywę, bo energetyczne batony wcale nie muszą być nudne i jałowe w smaku

Przepis na batony energetyczne 

Składniki: 

  • 1 szklanka masła orzechowego 
  • 2/3 szklanki miodu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej 
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1/3 szklanki posiekanej czekolady 
  • 3 łyżki grubo posiekanych orzeszków ziemnych lub nerkowców 

Przygotowanie: 

W misce umieść masło orzechowe, miód, ekstrakt waniliowy i sól. Wymieszaj wszystko, aż składniki utworzą jednolitą masę. Do masy wsyp suche składniki: płatki owsiane, czekoladę i orzechy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Początkowo masa może wydawać się zbyt sucha, jednak potrzeba chwili, by składniki się połączyły. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią masę na batony. Rozłóż równomiernie i rozwałkuj np. za pomocą szklanki obtoczonej w mące. Pozostaw taki blat co najmniej na godzinę, by zastygł. Następnie pokrój go w kwadraty lub prostokąty. 

image

Domowe batony to zdrowa alternatywa dla kupnych przekąsek.

FOTO: Oleksandr Prokopenko/envato Elements

Co jeszcze można dodać do batonów energetycznych? 

Zupełnie bazowa wersja domowych batonów energetycznych może zawierać tylko płatki owsiane i orzechy. Jednak lista dodatków jest bardzo długa. Prócz posiekanej czekolady lub gotowych czekoladowych groszków możemy dodać także np. suszoną żurawinę, morele lub śliwki, a także rodzynki. W batonikach sprawdzą się również wszelkiego rodzaju owoce suszone i liofilizowane. Innym smacznym dodatkiem są pestki dyni lub słonecznika. Z kolei by dodać batonom nieco egzotycznego smaku, możemy sięgnąć po kokosowe wiórki albo suszone jagody goji. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 16:59