Dlaczego warto zrobić domowe batony energetyczne?
Wszyscy znamy tę sytuację, gdy nagle całkowicie brakuje nam energii a do końca dnia jeszcze daleko. Przydarza się ona szczególnie często właśnie teraz, gdy dni są pochmurne i zimne, a zmrok zapada często jeszcze zanim zdążymy wrócić z pracy do domu. By się ratować, często pijemy kolejną kawę, mocną herbatę lub sięgamy po coś słodkiego. Jednak przegryzanie kawy czekoladą wcale nie jest dobre dla naszego zdrowia. W takiej sytuacji warto sięgać po zdrowe przekąski, które dodadzą energii i zaspokoją głód. To dobra opcja także dla tych, którzy na co dzień z trudem dają się namówić na sięgnięcie po zdrową alternatywę, bo energetyczne batony wcale nie muszą być nudne i jałowe w smaku.
Przepis na batony energetyczne
Składniki:
- 1 szklanka masła orzechowego
- 2/3 szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki posiekanej czekolady
- 3 łyżki grubo posiekanych orzeszków ziemnych lub nerkowców
Przygotowanie:
W misce umieść masło orzechowe, miód, ekstrakt waniliowy i sól. Wymieszaj wszystko, aż składniki utworzą jednolitą masę. Do masy wsyp suche składniki: płatki owsiane, czekoladę i orzechy. Dokładnie wszystko wymieszaj. Początkowo masa może wydawać się zbyt sucha, jednak potrzeba chwili, by składniki się połączyły.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią masę na batony. Rozłóż równomiernie i rozwałkuj np. za pomocą szklanki obtoczonej w mące. Pozostaw taki blat co najmniej na godzinę, by zastygł. Następnie pokrój go w kwadraty lub prostokąty.
Co jeszcze można dodać do batonów energetycznych?
Zupełnie bazowa wersja domowych batonów energetycznych może zawierać tylko płatki owsiane i orzechy. Jednak lista dodatków jest bardzo długa. Prócz posiekanej czekolady lub gotowych czekoladowych groszków możemy dodać także np. suszoną żurawinę, morele lub śliwki, a także rodzynki. W batonikach sprawdzą się również wszelkiego rodzaju owoce suszone i liofilizowane. Innym smacznym dodatkiem są pestki dyni lub słonecznika. Z kolei by dodać batonom nieco egzotycznego smaku, możemy sięgnąć po kokosowe wiórki albo suszone jagody goji.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements