StoryEditorObiad na zimno

Jak ugotować idealny chłodnik na upały?

Druga połowa czerwca przyniosła pierwszą w tym roku falę upałów w Polsce. W taką pogodę warto dbać o odpowiednie schłodzenie organizmu. Gorący obiad lepiej zastąpić porcją pysznego chłodnika z jajkiem! Jak zrobić to danie?

Skąd wziął się chłodnik? 

Chłodnik to danie z bardzo długą tradycją - jego historia sięga czasów unii polsko-litewskiej! To właśnie w tym okresie z Litwy przywędrowała do nas ta smaczna zupa w wyjątkowym, różowym kolorze. Choć w sezonie letnim przyrządza się go chętnie w całym kraju, chłodnik jest wyjątkowo związany ze wschodnią Polską. W 2006 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych w województwie podlaskim. 

Chłodnik podaje się z dużą ilością warzyw. Dziś jest to danie wegetariańskie, jedzone z jajkiem i dobieranymi ziemniakami, jednak co ciekawe w dawnej Polsce często dodawano do chłodnika mięso raków! Zdarzało się także, że podawano chłodnik gotowany na bulionie cielęcym.

Przepis na chłodnik po litewsku 

Składniki

  • 1-2 pęczki botwiny z buraczkami 
  • 500 ml bulionu warzywnego 
  • 2 ogórki gruntowe 
  • 400 ml kefiru 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • koperek, szczypiorek 
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego 
  • sól, pieprz  
  • 2 jajka 
  • 4 ziemniaki 

Przygotowanie

Dokładnie umyj botwinkę. Obierz buraczki i pokrój je na mniejsze części. Łodygi i liście drobno posiekaj. Buraki umieść w garnku i zalej bulionem warzywnym, gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj łodygi oraz liście botwiny i gotuj, aż buraczki zmiękną. Dodaj sok z cytryny lub ocet jabłkowy, posiekany szczypiorek i koperek oraz dopraw solą i pieprzem. Ogórki obierz ze skóry, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Odstaw zupę do wystygnięcia. W tym czasie ugotuj jajka na twardo oraz ziemniaki. Do ostudzonej zupy wlej kefir i śmietanę, dokładnie wymieszaj. Podawaj z jajkiem i dobieranymi ziemniakami.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 08:15