StoryEditorNa słodko i słono!

Jak w domu przygotować kultowe śniadanie jak ze Starbucksa?

Jeżeli marzysz o amerykańskim śniadaniu niczym ze znanej kawiarni, ale najbliższy lokal znajduje się daleko, nie rozpaczaj! Przygotuj posiłek samodzielnie i celebruj go w domu lub w pracy. Prezentujemy dwie wersje śniadania, przy którym poczujesz się jak w centrum Nowego Jorku. Jak je zrobić?

Wersja słona: croissant z szynką, pomidorkami i rukolą 

Składniki

  • 1 świeży rogalik typu croissant 
  • 100 g rukoli 
  • kilka plastrów szynki dojrzewającej w typie prosciutto 
  • 100 g pomidorków koktajlowych 
  • kilka oliwek 
  • Sos aioli: 
  • 1 główka czosnku 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 150 ml majonezu 
  • sól, pieprz 
  • sok z 1/4 cytryny 

Przygotowanie

Zacznij od zrobienia sosu aioli. Czosnek w łupinkach ułóż na folii aluminiowej, polej go oliwą i posyp odrobiną soli. Zawiń w szczelny pakunek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę. Gdy ostygnie, wyjmij z folii, usuń łupinki i połącz czosnek z majonezem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Croissanta przekrój wzdłuż. Posmaruj obie części sosem aioli. Rukolę i pomidorki umyj, pomidorki pokrój w plastry. Ułóż na rogaliku plastry szynki prosciutto, dodaj rukolę, pomidory i pokrojone na połówki oliwki. Przykryj drugą częścią croissanta.

image
FOTO: Envato Elements

Wersja słodka: sernik nowojorski jak z kawiarni 

Składniki

  • 1/3 kostki masła 
  • 1 opakowanie serka kremowego 
  • szklanka cukru 
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • paczka ciasteczek pełnoziarnistych 
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 
  • 4 jajka 

Przygotowanie

Masło rozpuść w rondelku i odstaw, by trochę ostygło. Ciastka pokrusz drobno np. za pomocą blendera lub wałka. Połącz je z masłem i tak przygotowaną masą wyklej dno tortownicy lub formy. Wstaw na ok. 8 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Odstaw do wystudzenia. 

Serek zmiel lub zblenduj, by był idealnie gładki. Dodaj cukier, mąkę, wanilię, śmietanę i wbij jajka. Wymieszaj całość, by składniki się połączyły. Boki formy lub tortownicy zabezpiecz folią aluminiową. Na ostudzony spód wlej masę serową i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz jeszcze przez co najmniej 30 minut. Ostudź w wyłączonym piekarniku a następnie wstaw na całą noc do lodówki.

image
FOTO: Envato Elements

Bonus: jak zrobić kawę latte bez ekspresu? 

Nowojorskie śniadanie inspirowane słynną kawiarnią nie może obejść się bez kawy! Pyszne latte czy cappuccino można zrobić także bez profesjonalnego ekspresu. Potrzebny będzie jednak ręczny spieniacz lub dzbanek ze spieniaczem. Najlepiej spieni się tłuste mleko (2 proc. i więcej). Należy je podgrzać, ale nie zagotowywać. Następnie przelewamy mleko do naczynia i za pomocą spieniacza ubijamy, stopniowo unosząc narzędzie ku górze. Powinna powstać lekka, kremowa pianka. Wlewamy ją delikatnie do szklanki, a następnie po ściance wlewamy zaparzoną wcześniej w ulubiony sposób kawę, pilnując, by kawa była koniecznie cieplejsza niż mleko! Warstwy powinny się rozdzielić, co najlepiej widoczne będzie w wysokiej, przezroczystej szklance.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. maj 2024 14:30