Wersja słona: croissant z szynką, pomidorkami i rukolą
Składniki:
- 1 świeży rogalik typu croissant
- 100 g rukoli
- kilka plastrów szynki dojrzewającej w typie prosciutto
- 100 g pomidorków koktajlowych
- kilka oliwek
- Sos aioli:
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 150 ml majonezu
- sól, pieprz
- sok z 1/4 cytryny
Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia sosu aioli. Czosnek w łupinkach ułóż na folii aluminiowej, polej go oliwą i posyp odrobiną soli. Zawiń w szczelny pakunek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piecz przez godzinę. Gdy ostygnie, wyjmij z folii, usuń łupinki i połącz czosnek z majonezem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Croissanta przekrój wzdłuż. Posmaruj obie części sosem aioli. Rukolę i pomidorki umyj, pomidorki pokrój w plastry. Ułóż na rogaliku plastry szynki prosciutto, dodaj rukolę, pomidory i pokrojone na połówki oliwki. Przykryj drugą częścią croissanta.
Wersja słodka: sernik nowojorski jak z kawiarni
Składniki:
- 1/3 kostki masła
- 1 opakowanie serka kremowego
- szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- paczka ciasteczek pełnoziarnistych
- 200 g gęstej kwaśnej śmietany
- 4 jajka
Przygotowanie:
Masło rozpuść w rondelku i odstaw, by trochę ostygło. Ciastka pokrusz drobno np. za pomocą blendera lub wałka. Połącz je z masłem i tak przygotowaną masą wyklej dno tortownicy lub formy. Wstaw na ok. 8 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Odstaw do wystudzenia.
Serek zmiel lub zblenduj, by był idealnie gładki. Dodaj cukier, mąkę, wanilię, śmietanę i wbij jajka. Wymieszaj całość, by składniki się połączyły. Boki formy lub tortownicy zabezpiecz folią aluminiową. Na ostudzony spód wlej masę serową i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 110 stopni i piecz jeszcze przez co najmniej 30 minut. Ostudź w wyłączonym piekarniku a następnie wstaw na całą noc do lodówki.
Bonus: jak zrobić kawę latte bez ekspresu?
Nowojorskie śniadanie inspirowane słynną kawiarnią nie może obejść się bez kawy! Pyszne latte czy cappuccino można zrobić także bez profesjonalnego ekspresu. Potrzebny będzie jednak ręczny spieniacz lub dzbanek ze spieniaczem. Najlepiej spieni się tłuste mleko (2 proc. i więcej). Należy je podgrzać, ale nie zagotowywać. Następnie przelewamy mleko do naczynia i za pomocą spieniacza ubijamy, stopniowo unosząc narzędzie ku górze. Powinna powstać lekka, kremowa pianka. Wlewamy ją delikatnie do szklanki, a następnie po ściance wlewamy zaparzoną wcześniej w ulubiony sposób kawę, pilnując, by kawa była koniecznie cieplejsza niż mleko! Warstwy powinny się rozdzielić, co najlepiej widoczne będzie w wysokiej, przezroczystej szklance.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements