Jakie ziemniaki wybrać na placki?
Każdy początkujący kucharz zastanawia się, jak najlepiej zrobić placki ziemniaczane, by smakowały jak z kuchni babci. Podstawą są oczywiście odpowiednie ziemniaki. Te niepozorne bulwy bardzo się bowiem od siebie różnią, nie tylko w zależności od odmiany, ale także od tak zwanego typu kulinarnego A, B lub C. Ten podział nie jest popularny w Polsce (przyjął się za to np. w Niemczech), choć wiele ułatwia: to od typu zależy bowiem, w jakiej potrawie dane ziemniaki sprawdzą się najlepiej.
Na placki ziemniaczane najlepiej wybrać ziemniaki typu B lub C. Zaliczają się do nich takie odmiany jak Irga, Flaming, Orlik (B), Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw (C). To gatunki ziemniaków, które są bogate w skrobię.
Kolejną ważną rzeczą przy kupnie ziemniaków na placki jest to, że do tego dania lepiej wykorzystać stare ziemniaki. Młode bulwy mają bowiem dużo wody i choć z pewnością smakują świetnie, gorzej sprawdzą się jako materiał na placki.
Czym zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych?
Wiele mam i babć w swoich sprawdzonych przepisach na placki ziemniaczane uwzględnia jajko. Jednak okazuje się, że osoby, które są na diecie wegańskiej lub po prostu nie mają jajek w kuchni, wcale nie muszą rezygnować z ziemniaczanego przysmaku. Jajko można bowiem bez kłopotu zastąpić!
Zamiennikami, które można wykorzystać zamiast 1 jajka, są:
- aquafaba - 3 łyżki zalewy po ciecierzycy z puszki,
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka stołowa,
- mielone siemię lniane - 1 łyżka stołowa wymieszana z 3 łyżkami wody,
- olej - 1 łyżka stołowa,
- purée warzywne - ¼ szklanki,
- żelatyna - 1 łyżeczka rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej wody.
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez jajek
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub inny zamiennik jajka),
- sól, pieprz,
- inne przyprawy według uznania (czosnek granulowany, zioła prowansalskie itd.).
Przygotowanie:
Umyj ziemniaki, następnie obierz je i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Odstaw na kilka minut i odsącz wodę, która z nich wypłynie. Obierz cebulę i czosnek, zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków. Następnie wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną (lub inny wybrany zamiennik jajka) oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Smaż placki z obu stron na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements