StoryEditorHIT domowej kuchni!

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? WEGAŃSKI przepis!

Kuchnia to dla wielu osób domowe laboratorium. Zwłaszcza w sytuacji, gdy mamy apetyt na konkretną potrawę, ale brakuje nam kilku składników, bądź musimy dostosować ulubione dania do diety. W przypadku placków ziemniaczanych ten problem nie będzie nam już spędzał snu z powiek: podpowiadamy, jak zrobić placki ziemniaczane bez jajka!

Jakie ziemniaki wybrać na placki? 

Każdy początkujący kucharz zastanawia się, jak najlepiej zrobić placki ziemniaczane, by smakowały jak z kuchni babci. Podstawą są oczywiście odpowiednie ziemniaki. Te niepozorne bulwy bardzo się bowiem od siebie różnią, nie tylko w zależności od odmiany, ale także od tak zwanego typu kulinarnego A, B lub C. Ten podział nie jest popularny w Polsce (przyjął się za to np. w Niemczech), choć wiele ułatwia: to od typu zależy bowiem, w jakiej potrawie dane ziemniaki sprawdzą się najlepiej. 

Na placki ziemniaczane najlepiej wybrać ziemniaki typu B lub C. Zaliczają się do nich takie odmiany jak Irga, Flaming, Orlik (B), Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Gustaw (C). To gatunki ziemniaków, które są bogate w skrobię. 

Kolejną ważną rzeczą przy kupnie ziemniaków na placki jest to, że do tego dania lepiej wykorzystać stare ziemniaki. Młode bulwy mają bowiem dużo wody i choć z pewnością smakują świetnie, gorzej sprawdzą się jako materiał na placki. 

Czym zastąpić jajko w plackach ziemniaczanych? 

Wiele mam i babć w swoich sprawdzonych przepisach na placki ziemniaczane uwzględnia jajko. Jednak okazuje się, że osoby, które są na diecie wegańskiej lub po prostu nie mają jajek w kuchni, wcale nie muszą rezygnować z ziemniaczanego przysmaku. Jajko można bowiem bez kłopotu zastąpić! 

Zamiennikami, które można wykorzystać zamiast 1 jajka, są: 

  • aquafaba - 3 łyżki zalewy po ciecierzycy z puszki, 
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka stołowa, 
  • mielone siemię lniane - 1 łyżka stołowa wymieszana z 3 łyżkami wody, 
  • olej - 1 łyżka stołowa, 
  • purée warzywne - ¼ szklanki, 
  • żelatyna - 1 łyżeczka rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej wody. 

 Przepis na chrupiące placki ziemniaczane bez jajek 

Składniki

  • 8 dużych ziemniaków, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 1 mała cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub inny zamiennik jajka), 
  • sól, pieprz, 
  • inne przyprawy według uznania (czosnek granulowany, zioła prowansalskie itd.). 

Przygotowanie

Umyj ziemniaki, następnie obierz je i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Odstaw na kilka minut i odsącz wodę, która z nich wypłynie. Obierz cebulę i czosnek, zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków. Następnie wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną (lub inny wybrany zamiennik jajka) oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Smaż placki z obu stron na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 11:17