StoryEditorPrzetwory z papryki

Jak zrobić domowy ajwar - pyszną bałkańską pastę z papryki?

Miłośnikom kuchni bałkańskiej ajwaru nie trzeba przedstawiać, jednak ta wyborna pasta z papryki w Polsce wciąż nie jest aż tak popularna. A szkoda, bo to świetny dodatek do kanapek, mięsa, a nawet samych warzyw! Jak go zrobić?

Co to jest ajwar? 

Ajwar to popularny na Bałkanach sos, który może zastąpić keczup czy musztardę. Jego głównym składnikiem jest papryka, którą należy upiec lub podsmażyć. Do ajwaru wykorzystuje się warzywa, które z łatwością znajdziemy w sierpniu w swoim ogródku lub na targu czy w sklepie, zatem to doskonały moment, by przyrządzić tę pastę

Na Bałkanach ajwar podaje się z mięsem lub pieczoną rybą. Świetnie sprawdza się także jako zamiennik pasty do kanapek. Można podać go również z krakersami czy chipsami. Mówiąc krótko: jest niezwykle uniwersalny! Gwarantujemy, że przygotowane w lecie zapasy ajwaru nie będą zalegać na półkach spiżarni. 

Przepis na ajwar z cukinią 

Składniki

  • 10 średnich papryk (może być żółta i czerwona) 
  • 4 małe cukinie 
  • 8-10 ząbków czosnku 
  • 2 łyżki bazylii 
  • 2 łyżeczki soli do smaku 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 6 łyżek oleju lnianego 
  • 3 duże łyżki słodkiej papryki w proszku 
  • 2 łyżki ostrej papryki w proszku 
  • szczypta chili 
  • szczypta pieprzu cayenne 

Przygotowanie

Paprykę umyj, pokrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Cukinię pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Pokrop warzywa oliwą lub olejem i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając, by papryka była do góry skórką. Piekarnik rozgrzej na 220 stopni i w tej temperaturze podpiekaj warzywa około 40 min. Papryka powinna być brązowa, cukinia też, ale nie wyschnięta. 

image
FOTO: Dorota Kolasińska

Paprykę przełóż do lekkiego przestygnięcia do garnka z pokrywką - skórka lepiej odejdzie, jeśli dodatkowo się zaparzy. Obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę razem z cukinią, czosnkiem i przyprawami - można ich dodać więcej lub mniej, w zależności od upodobań. 

Gotowy ajwar wlej do czystych i wyparzonych butelek lub słoików, dobrze zakręć. Pasteryzuj 40-60 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.

image
FOTO: Dorota Kolasińska

przepis, zdjęcia: Dorota Kolasińska

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcie główne: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 12:54