Dlaczego warto sięgać po smoothie jesienią?
Początek jesieni to moment, w którym w ogrodzie wciąż są świeże owoce i warzywa. Bez problemu można także zaopatrzeć się w nie w sklepach oraz na targowiskach. Warto to zrobić, ponieważ ta pora roku sprzyja przeziębieniom. Szczególnie narażone są na nie dzieci, które po wakacjach wracają do szkół, jednak również dorośli powinni w tym czasie zadbać o odporność.
Porzekadło mówi, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Z tego powodu warto wdrożyć działania, które pozwolą uniknąć przeziębienia. Przede wszystkim warto regularnie i dokładnie myć ręce letnią wodą z mydłem, również podczas pobytu w szkole czy w pracy. Prócz tego, dobrze zadbać o odporność organizmu od wewnątrz, stawiając na zbilansowaną dietę.
Jakich składników użyć do smoothie?
Możliwości przygotowywania napojów typu smoothie są niemal nieograniczone. Sprawdza się w nich większość owoców i warzyw. Jednak przygotowując się do sezonu grypowego, dobrze włączyć do menu koktajle ze składników, które pomogą budować odporność. Mogą to być na przykład marchew, pomarańcze, szpinak, awokado oraz jagody. Jako bazy można użyć mleka, które wzmocni kości.
Dbać o odporność należy kompleksowo, dlatego poza wymienionymi owocami i warzywami oraz nabiałem warto włączyć do diety również jajka i ryby, a słodką przekąskę zastąpić garścią orzechów, które są zdrowe, smaczne i powszechnie dostępne całą jesień.
Jak zrobić jesienne smoothie dla zdrowia?
Składniki:
- 1 banan,
- 1 pomarańcza,
- garść młodego szpinaku,
- 1 jabłko,
- 1 awokado
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Jeśli uznasz, że smoothie jest za gęste, dodaj trochę mleka. Podawaj w wysokich szklankach.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements