StoryEditorDomowe nalewki

Jak zrobić nalewkę z agrestu i zamknąć smak lata w butelce?

Jeżeli krzewy agrestu w ogrodzie wyjątkowo obrodziły, nie wahaj się i zrób nalewkę z ich owoców! Niezależnie od tego, czy jest to agrest czerwony czy zielony, można przygotować z niego domowy alkohol, który rozgrzeje w zimowe wieczory i przypomni smak i zapach lata. Co będzie potrzebne?

Na co pomaga nalewka z agrestu? 

Podobnie jak wiele innych domowych nalewek, ta z agrestu, pita w niewielkiej ilości, korzystnie podziała na nasze zdrowie. Agrestówka rozgrzewa, poprawia trawienie oraz apetyt i wzmacnia odporność - to dzięki dużej ilości witaminy C, zawartej w owocach. Co więcej, nalewka może też wspomóc organizm w walce z cholesterolem, ponieważ zawiera pektyny, które działają przeciwmiażdżycowo. Na układ krążenia korzystnie podziałają także potas i rutyna, zmniejszające ciśnienie i uszczelniające naczynia krwionośne. Kieliszek nalewki mogą także wypić osoby, które mają kłopoty ze zdrowymi kośćmi - magnez i wapń, zawarte w agreście, poprawią ich stan. 

Co ciekawe, nalewka z agrestu pomoże także chorym na dnę moczanową. Ważne jest jednak, aby nie pić więcej niż 15-20 ml dziennie, gdyż zawarty w niej alkohol może zaostrzyć chorobę. 

Kto nie może pić nalewki z agrestu? 

Nalewka z agrestu jest niewskazana przede wszystkim dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Odmówić jej sobie powinny także osoby, które zmagają się z chorobami układu trawiennego: problemami z dwunastnicą, zapaleniem jelit i okrężnicy oraz z chorobami nerek. 

Przepis na nalewkę z zielonego agrestu 

Składniki

  • 0,5 litra wódki 
  • 1 litr spirytusu 
  • 1 kg cukru 
  • 2 kg agrestu 

Przygotowanie

Owoce agrestu umyj i osusz. Usuń szypułki oraz ogonki. Umieść owoce w dużym słoju, najlepiej wcześniej wyparzonym. Zalej agrest wódką oraz spirytusem tak, aby zakryć owoce, zakręć słój i odstaw w ciemne miejsce na miesiąc. Po tym czasie zlej nalewkę, zasyp owoce cukrem i ponownie odstaw na tydzień. Powstały sok zlej i połącz z nalewką. Przefiltruj płyn i rozlej do butelek. Po miesiącu ponownie przefiltruj i odstaw na kolejne 60 dni. Nalewka gotowa! 

image
FOTO: Envato Elements

Nalewka z czerwonego agrestu – przepis 

Składniki

  • 1 kg czerwonego agrestu 
  • 1 kg cukru 
  • 1 litr spirytusu 
  • 0,5 szklanki wody 

Przygotowanie

Agrest dokładnie umyj i osusz, usuń wszystkie ogonki oraz szypułki. Umieść owoce w dużym, wyparzonym słoju. Zalej je spirytusem zmieszanym z wodą tak, aby zakryć agrest, a następnie zakręć słój i odstaw go w jasne miejsce na około 2-3 miesiące. Po tym czasie zlej płyn, filtrując go przez gazę. Pozostałe owoce zasyp cukrem, zakręć słój i odstaw na dwa tygodnie. Powstały sok dodaj do nalewki, połącz i rozlej do butelek. Nalewka będzie gotowa po dwóch miesiącach. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 21:42