StoryEditorSłodko-kwaśny smak!

Jak zrobić pikantny chutney z jeżyn?

Sezon na jeżyny przypada na przełomie lata i jesieni. Pierwsze owoce dojrzewają na krzaczkach już teraz. Gdy się nimi nacieszymy, warto pomyśleć o przygotowaniu jeżynowych przetworów na zimę. Z tych owoców można zrobić pyszny chutney! Co to jest, jak go przygotować i do czego użyć?

Co to jest chutney? 

Chutney wywodzi się z kuchni indyjskiej. Jest to rodzaj sosu – powszechnie przyjęło się określanie w ten sposób słodko-kwaśnych sosów, robionych na bazie owoców. Chutney można zrobić właściwie ze wszystkiego, począwszy od znanych nam dobrze jabłek i gruszek, skończywszy na egzotycznym mango

Chutney pasuje do dań wytrawnych. Bardzo często podaje się go jako dodatek do grillowanych mięs, jednak wegetarianie też z pewnością spojrzą na niego przychylnie. Będzie dobrze pasował np. do serów o wyrazistym smaku. Takim sosem można także wykończyć zwykłe kanapki lub podać go z potrawą, której smak wyszedł nam nieco mdły - ryżem lub kotlecikami. Z kolei na imprezie słone krakersy z lekko pikantnym sosem chutney będą oryginalną przekąską. 

Przepis na jeżynowy chutney 

Składniki

  • 0,5 kg jeżyn 
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 kwaśne jabłka 
  • świeży korzeń imbiru 
  • 2-3 łyżki octu winnego 
  • 100 ml wody 
  • 10 kulek pieprzu 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • cynamon 
  • gałka muszkatołowa 
  • sproszkowane lub świeże chili 
  • sól, mielony pieprz 

Przygotowanie

Cebulę obierz i posiekaj. Z korzenia imbiru odetnij ok. 2-3 cm (lub więcej, w zależności od upodobań), obierz i pokrój drobno. Zeszklij cebulę z imbirem w rondelku a następnie wlej wodę. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki, dodaj do rondelka. Gotuj przez chwilę, aż jabłka zmiękną. Następnie dodaj oczyszczone i umyte jeżyny oraz przyprawy: ocet, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, po szczypcie cynamonu, gałki muszkatołowej i chili. Jeżeli używasz świeżej papryczki, pokrój ją na małe kawałki. Dopraw solą oraz zmielonym pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu aż całość odparuje. Następnie przelej gorący chutney do wyparzonych wcześniej słoików, zakręć i postaw do góry dnem.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 16:52