StoryEditorDomowe lody

Jak zrobić tradycyjne domowe lody na śmietance? 3 przepisy!

Rekordy popularności biją lody z cukierni rzemieślniczych lub takie, które reklamują się domowym smakiem. W poszukiwaniu ideału nie musimy jednak wydawać fortuny - możemy spróbować otworzyć ulubiony smak tradycyjnych lodów samodzielnie! Nie wymaga to profesjonalnego sprzętu ani umiejętności. Jak zrobić pyszne lody w podstawowych smakach?

Z czego zrobić domowe lody? 

Najczęściej w domu przygotowujemy dwa typy lodów: sorbety oraz lody na śmietance. Bazą tych pierwszych są świeże owoce, te drugie z kolei, jak sama nazwa wskazuje, robi się z użyciem śmietanki. Najczęściej ich bazą jest śmietanka 30% lub 36%. Jednak weganie nie muszą rezygnować z przyjemności zajadania się domowymi lodami: śmietankę od krowy można zastąpić roślinną, np. kokosową. 

Przepis na domowe lody śmietankowe 

Składniki

  • 400 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc. 
  • 200 ml mleka 
  • 65 g cukru 

Przygotowanie

Śmietanka i mleko powinny być mocno schłodzone. Połowę śmietanki wlej do rondelka, wsyp cukier i podgrzej na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj drugą część śmietanki i mleko. Wymieszaj całość za pomocą trzepaczki i przelej do pojemnika. Włóż pojemnik do lodówki, by masa dobrze się schłodziła. Następnie przełóż pojemnik do zamrażalnika. Co około 30 minut wyjmuj go i miksuj masę, by stała się puszysta. Domowe lody będą gotowe po około 4 godzinach chłodzenia.

image
FOTO: Envato Elements

Lody czekoladowe na śmietance - jak je zrobić? 

Składniki

  • 300 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc. 
  • 300 ml mleka 
  • 4 żółtka 
  • 60 g cukru 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 100 g mlecznej czekolady 

Przygotowanie

Do rondelka wlej śmietankę i mleko. Podgrzewaj na niedużym ogniu aż do zagotowania. W osobnym naczyniu umieść żółtka oraz cukier i utrzyj je na puszystą masę. Gdy masa będzie gotowa, wlej połowę zagotowanego mleka i śmietanki i ponownie zmiksuj, a następnie przelej do rondelka z drugą częścią mleka i śmietany. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje i zacznie obklejać łyżkę. Szybko zdejmij z palnika, by masa się nie zwarzyła i dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj na gładką masę i odstaw do wystygnięcia. Gdy będzie już chłodna, wlej do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Co około 30 minut wyjmuj i miksuj całość, by rozbić powstające kryształki lodu. Lody będą gotowe po około 4 godzinach.

image
FOTO: Envato Elements

Domowe lody truskawkowe na śmietance 

Składniki

  • 150 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.  
  • 50 ml mleka 
  • 200 g truskawek 
  • 70 g cukru 

Przygotowanie

Mleko i cukier połącz w rondelku i podgrzej aż do zagotowania. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, odłóż kilka sztuk, pozostałe zblenduj na gładką masę. Odłożone truskawki pokrój w kostkę. Wymieszaj zblendowane i pokrojone owoce a następnie połącz je z mlekiem. 

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Gdy będzie gotowa, dodaj mleko z truskawkami i zmiksuj tylko do połączenia składników. Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Co około 30 minut wyjmuj i miksuj, by lody były kremowe i nie miały grudek. Po około 4 godzinach będą gotowe.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. listopad 2024 00:37