Z czego zrobić domowe lody?
Najczęściej w domu przygotowujemy dwa typy lodów: sorbety oraz lody na śmietance. Bazą tych pierwszych są świeże owoce, te drugie z kolei, jak sama nazwa wskazuje, robi się z użyciem śmietanki. Najczęściej ich bazą jest śmietanka 30% lub 36%. Jednak weganie nie muszą rezygnować z przyjemności zajadania się domowymi lodami: śmietankę od krowy można zastąpić roślinną, np. kokosową.
Przepis na domowe lody śmietankowe
Składniki:
- 400 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.
- 200 ml mleka
- 65 g cukru
Przygotowanie:
Śmietanka i mleko powinny być mocno schłodzone. Połowę śmietanki wlej do rondelka, wsyp cukier i podgrzej na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj drugą część śmietanki i mleko. Wymieszaj całość za pomocą trzepaczki i przelej do pojemnika. Włóż pojemnik do lodówki, by masa dobrze się schłodziła. Następnie przełóż pojemnik do zamrażalnika. Co około 30 minut wyjmuj go i miksuj masę, by stała się puszysta. Domowe lody będą gotowe po około 4 godzinach chłodzenia.
Lody czekoladowe na śmietance - jak je zrobić?
Składniki:
- 300 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.
- 300 ml mleka
- 4 żółtka
- 60 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Do rondelka wlej śmietankę i mleko. Podgrzewaj na niedużym ogniu aż do zagotowania. W osobnym naczyniu umieść żółtka oraz cukier i utrzyj je na puszystą masę. Gdy masa będzie gotowa, wlej połowę zagotowanego mleka i śmietanki i ponownie zmiksuj, a następnie przelej do rondelka z drugą częścią mleka i śmietany. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje i zacznie obklejać łyżkę. Szybko zdejmij z palnika, by masa się nie zwarzyła i dodaj pokruszoną czekoladę. Wymieszaj na gładką masę i odstaw do wystygnięcia. Gdy będzie już chłodna, wlej do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Co około 30 minut wyjmuj i miksuj całość, by rozbić powstające kryształki lodu. Lody będą gotowe po około 4 godzinach.
Domowe lody truskawkowe na śmietance
Składniki:
- 150 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.
- 50 ml mleka
- 200 g truskawek
- 70 g cukru
Przygotowanie:
Mleko i cukier połącz w rondelku i podgrzej aż do zagotowania. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, odłóż kilka sztuk, pozostałe zblenduj na gładką masę. Odłożone truskawki pokrój w kostkę. Wymieszaj zblendowane i pokrojone owoce a następnie połącz je z mlekiem.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Gdy będzie gotowa, dodaj mleko z truskawkami i zmiksuj tylko do połączenia składników. Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Co około 30 minut wyjmuj i miksuj, by lody były kremowe i nie miały grudek. Po około 4 godzinach będą gotowe.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements