StoryEditorPrzepisy kulinarne

Jesień w kuchni: 3 pyszne dania z borowików!

Borowki szlachetne, nazywane także prawdziwkami, to jedne z najbardziej lubianych grzybów. Gdy sezon dla grzybiarzy w pełni, warto sięgnąć po borowiki i wykorzystać je w kuchni. Proponujemy 3 smaczne przepisy z użyciem tych grzybów!

Dlaczego warto jeść borowiki? 

Borowik szlachetny w 80 proc. składa się z wody. Posiada jednak mimo tego dużo składników odżywczych, w tym witaminy A, C, D, E oraz witaminy z grupy B. W borowikach znajdziemy także cenne sole mineralne, białka i cukry oraz magnez, żelazo, fosfor i potas. 

Grzyby te świetnie sprawdzą się dla osób na diecie wegańskiej, bo zawarte w nich białko składa się z aminokwasów egzogennych, które organizm człowieka świetnie przyswaja. Nie wszyscy jednak mogą jeść prawdziwki. Lepiej, by unikały ich zwłaszcza dzieci i osoby starsze, ponieważ grzyby te są ciężkostrawne. 

Przepis na zupę z borowików 

Składniki

  • 500-700 g świeżych borowików 
  • 1,5 litra rosołu 
  • 3 marchewki 
  • 2 korzenie pietruszki 
  • 0,5 selera 
  • 1 duża cebula 
  • 1 szklanka śmietany 18% 
  • kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego 
  • sól, pieprz czarny i pieprz ziołowy 
  • 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki 

Przygotowanie: 

Grzyby opłucz z zanieczyszczeń i pokrój na kawałki. Zalej wodą tak, aby przykryła grzyby i ugotuj z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych oraz soli. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż na złoto na odrobinie oleju. Nastpępnie dodaj ją do wywaru z grzybami. 

Do czystego rosołu wrzuć pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj wywar grzybowy wraz z grzybami, solidnie dopraw pieprzem, pieprzem ziołowym i solą. Na koniec zupę zabiel śmietaną i dodaj siekaną natkę pietruszki. Podawaj z makaronem. 

Jak zrobić tartę z borowikami i szynką? 

Składniki na spód: 

  • 250 g mąki 
  • 150 g masła 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 jajko 

Składniki na farsz: 

  • 350 g borowików 
  • 100 g szynki parmeńskiej lub cienko pokrojonego boczku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 mała cebula 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziela angielskie 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 3 jajka 
  • 40 g tartego sera np. parmezan, grana padano, cheddar, gouda, kozi 
  • 1 szklanka śmietanki 18% lub 30% 

Przygotowanie: 

Przygotuj kruchy spód do ciasta z zimnego masła, mąki i soli. Gdy składniki zaczną się łączyć, dodaj jajko i zagnieć ciasto. Następnie uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj je i ułóż w formie do tarty. Podpiecz przez chwilę w 190 stopniach, następnie osłoń folią aluminiową i wsyp na spód suchą fasolę lub ryż. Piecz przez kolejne 15 minut. 

Oczyść, opłucz i osusz grzyby. Następnie pokrój je na kawałki. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj czosnek, listki laurowe, ziele angielskie oraz drobno posiekaną szynkę lub boczek. Smaż przez ok. 4 minuty co chwilę mieszając. Następnie dodaj grzyby i smaż jeszcze ok. 5 minut. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz natką pietruszki. Do miski wbij jajka i zmiksuj ze śmietanką oraz serem. Dodaj masę grzybową i wymieszaj. Delikatnie, stopniowo, wylej na upieczony spód. Piecz jeszcze przez ok. 30 minut w 180 stopniach C, aż masa się zetnie. 

Gulasz grzybowy 

Składniki: 

  • 350 g maślaków 
  • 300 g borowików 
  • 200 g pieczarek  
  • 250 ml śmietany 30 % 
  • 3 cebule 
  • 50 g masła  
  • 20 ml oleju 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Cebule pokrój w kostkę i lekko osól. Podsmaż na złoto na maśle z olejem. Następnie oczyść, umyj i osusz grzyby. Pokrój je na kawałki i dodaj do cebuli. Smaż przez około 5-6 minut. Wlej śmietanę i przez ok. 10 minut duś gulasz, by grzyby stały się miękkie, a sos zgęstniał. Dopraw gulasz solą oraz pieprzem. Przed podaniem możesz udekorować posiekaną natką pietruszki.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
08. wrzesień 2024 04:21