StoryEditorŚwietna na przekąskę!

Klasyczna sałatka z burakiem – jak ją przygotować?

Niepozorne bulwy buraków skrywają w sobie fenomenalny smak i ogrom składników odżywczych. Do tego łatwo je przechowywać, więc można jeść te warzywa ze smakiem przez całą zimę. Świetnie smakują w towarzystwie słonego sera. Jak przygotować taką sałatkę?

Dlaczego warto jeść buraki? 

Choć buraki wydają się pospolite, mają nawet swoje święto - przypada ono 24 listopada. I bez wątpienia jest co świętować: te warzywa są bardzo niedoceniane, podczas gdy powinny święcić prawdziwe triumfy. Wszystko dlatego, że buraki mają w sobie wiele składników mineralnych, w tym magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor. To jednak nie koniec ich zalet. Zawierają także liczne witaminy: C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. 

Buraki warto jeść szczególnie w okresie grypowym, ponieważ zawarta w nich witamina C wspomaga odporność. Stanowią one jedną z alternatyw dla cytrusów. W dodatku warzywo to poprawia działanie układu krwionośnego i mięśniowego oraz polepsza pamięć. 

Czy buraki mają jakieś wady? Okazuje się, że tak – nie można z nimi przesadzać, ponieważ zawierają azotany, które w dużym stężeniu mogą niekorzystnie działać na organizm, między innymi doprowadzić do anemii

Jak zrobić sałatkę z buraka z fetą? 

Składniki

  • 4 buraki 
  • 2 łyżki orzechów włoskich 
  • 2 garście rukoli 
  • 200 g sera feta 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Zacznij od upieczenia buraków. Oczyść je (ale nie obieraj!) i owiń folią aluminiową, a następnie włóż do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 1-1,5 h. Gdy buraki ostygną, ściągnij z nich skórkę (najlepiej robić to w rękawiczkach). 

Upieczone buraki pokrój w kostkę lub zetrzyj na plastry. Pokrusz ser feta. Rukolę umyj, osusz i grubo posiekaj. Wymieszaj składniki w misce. W osobnym naczyniu przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet, miód oraz sól i pieprz. Orzechy grubo posiekaj i podpraż na patelni lub w piekarniku przez ok. 5 minut. Polej sałatkę sosem i posyp prażonymi orzechami. Dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
10. maj 2024 07:29