Dlaczego warto jeść buraki?
Choć buraki wydają się pospolite, mają nawet swoje święto - przypada ono 24 listopada. I bez wątpienia jest co świętować: te warzywa są bardzo niedoceniane, podczas gdy powinny święcić prawdziwe triumfy. Wszystko dlatego, że buraki mają w sobie wiele składników mineralnych, w tym magnez, potas, cynk, żelazo czy fosfor. To jednak nie koniec ich zalet. Zawierają także liczne witaminy: C, A, E, K oraz witaminy z grupy B.
Buraki warto jeść szczególnie w okresie grypowym, ponieważ zawarta w nich witamina C wspomaga odporność. Stanowią one jedną z alternatyw dla cytrusów. W dodatku warzywo to poprawia działanie układu krwionośnego i mięśniowego oraz polepsza pamięć.
Czy buraki mają jakieś wady? Okazuje się, że tak – nie można z nimi przesadzać, ponieważ zawierają azotany, które w dużym stężeniu mogą niekorzystnie działać na organizm, między innymi doprowadzić do anemii.
Jak zrobić sałatkę z buraka z fetą?
Składniki:
- 4 buraki
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 garście rukoli
- 200 g sera feta
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zacznij od upieczenia buraków. Oczyść je (ale nie obieraj!) i owiń folią aluminiową, a następnie włóż do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 1-1,5 h. Gdy buraki ostygną, ściągnij z nich skórkę (najlepiej robić to w rękawiczkach).
Upieczone buraki pokrój w kostkę lub zetrzyj na plastry. Pokrusz ser feta. Rukolę umyj, osusz i grubo posiekaj. Wymieszaj składniki w misce. W osobnym naczyniu przygotuj sos: wymieszaj oliwę, ocet, miód oraz sól i pieprz. Orzechy grubo posiekaj i podpraż na patelni lub w piekarniku przez ok. 5 minut. Polej sałatkę sosem i posyp prażonymi orzechami. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements