StoryEditorHitowe przepisy!

Kochasz wiśnie? Wypróbuj te 3 przepisy na desery z wiśniami w szklance

Kwaskowata wiśnia to owoc, który wspaniale komponuje się z deserami, przełamując ich słodycz. Warto po nie sięgnąć nawet w upalne dni, bo wiśnie świetnie orzeźwiają. Zobacz nasze przepisy na wiśniowe desery, które możesz podać w szklankach lub pucharkach!

Desery w szklankach – smaczne i efektowne 

Klasyczne ciasta i ciasteczka to tylko jeden ze sposobów na to, jak można zaserwować deser. Alternatywą są desery w szklankach, pucharkach lub słoiczkach. Dają możliwości eksperymentowania z warstwami, a przy tym wspaniale się prezentują. Serwowane w ten sposób słodkości są wygodne do jedzenia łyżeczką, z kolei jeśli przygotujemy je w zamykanych słoiczkach, możemy łatwo zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy.

Wypróbuj nasze przepisy!

Przepis na deser czekoladowy z wiśniami 

Składniki na biszkopt: 

  • 5 jajek 
  • 140 g masła 
  • 100 ml śmietanki 
  • 150 g czekolady 
  • 7 łyżek mąki pszennej 
  • 80 g cukru 
  • 3 łyżki kakao 
  • 3 łyżki syropu wiśniowego 
  • 1 łyżeczka soli 
  • pół torebki proszku do pieczenia 

Składniki na krem: 

  • 500 ml mleka 
  • 4 żółtka 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 budyń waniliowy 
  • 2 łyżki przesianej mąki 
  • 120 g cukru 
  • 450 g wiśni 
  • 30 g masła 

Przygotowanie biszkoptu 

Przygotuj kąpiel wodną: w rondelku podgrzej wodę, na wierzchu połóż szklaną lub metalową miskę. W misce rozpuść czekoladę ze śmietaną. W osobnym naczyniu białka ubij na sztywną pianę. Połącz i wymieszaj suche składniki. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj rozpuszczoną czekoladę, miękkie masło i syrop wiśniowy i dobrze wymieszaj. Następnie dodawaj na przemian suche składniki i białka jajek i wszystko mieszaj do połączenia. Wylej masę na prostokątną blachę do pieczenia i piecz przez 20 minut w 170°C. Odstaw do wystygnięcia. 

Przygotowanie kremu 

Mleko, jajka, oba rodzaje cukru, budyń waniliowy i mąkę umieść w garnku i dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Dopiero potem włącz ogień i zacznij gotować krem. Gdy mieszanina zgęstnieje, zmniejsz ogień i mieszaj przez kolejne 5 minut. Do schłodzonej śmietany dodaj miękkie masło i dobrze wymieszaj. 

Schłodzony biszkopt pokrój w kostkę i ułóż na dnie szklanki, a następnie za pomocą woreczka cukierniczego wyciśnij krem i wypestkowane wiśnie. Nakładaj kolejne warstwy aż do wierzchu naczynia. 

Wiśniowe tiramisu 

Składniki: 

  • 250 g serka mascarpone 
  • 250 g śmietanki kremówki 
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
  • 2 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel olejku migdałowego 
  • 200 g wiśni, rozmrożonych i odsączonych 
  • 100 g biszkoptów 
  • syrop trzcinowy lub cukier 
  • kakao do posypania 

Przygotowanie: 

Mascarpone utrzyj za pomocą miksera, dolewając 100 g syropu trzcinowego lub kilka łyżeczek cukru. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę, połącz z masą z serka mascarpone i wstaw do lodówki. Kawę rozpuść w 200 ml wody, dodaj likier lub olejek, dobrze wymieszaj. Kawą z alkoholem nasącz biszkopty i ułóż na dnie pucharków. Biszkopty przykryj warstwą kremu z mascarpone, na wierzchu ułóż wiśnie. Układaj kolejne warstwy: nasączonych kawą biszkoptów, kremu i wiśni. Zakończ warstwą kremu. Posyp kakao i udekoruj wiśniami w syropie. 

Kawowa panna cotta z wiśniami 

Składniki: 

  • 1/4 szklanki wody 
  • 3,5 łyżeczki żelatyny 
  • 3 i 1/4 szklanki 30-proc. śmietany 
  • 1/4 szklanki cukru pudru 
  • 500 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 
  • 4 łyżki cukru 
  • 10 g kawy w ziarnach 

Przygotowanie:

Wiśnie posyp cukrem, zagotuj w rondelku i ostudź. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut, aby napęczniała. Ziarna kawy zmiel w młynku lub pokrusz drobno w moździerzu. Do rondelka wlej śmietanę, dodaj cukier i pokruszoną kawę. Podgrzewaj przez około 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj napęczniałą żelatynę, podgrzewaj dalej, stale mieszając przez około 2 minuty. Przelej masę do szklanek lub pucharków. Odstaw na 4-6 godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj deser zagotowanymi z cukrem wiśniami.

Smacznego!

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. Envato Elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 05:50