Desery w szklankach – smaczne i efektowne
Klasyczne ciasta i ciasteczka to tylko jeden ze sposobów na to, jak można zaserwować deser. Alternatywą są desery w szklankach, pucharkach lub słoiczkach. Dają możliwości eksperymentowania z warstwami, a przy tym wspaniale się prezentują. Serwowane w ten sposób słodkości są wygodne do jedzenia łyżeczką, z kolei jeśli przygotujemy je w zamykanych słoiczkach, możemy łatwo zabrać je ze sobą do szkoły lub pracy.
Wypróbuj nasze przepisy!
Przepis na deser czekoladowy z wiśniami
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 140 g masła
- 100 ml śmietanki
- 150 g czekolady
- 7 łyżek mąki pszennej
- 80 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki syropu wiśniowego
- 1 łyżeczka soli
- pół torebki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki przesianej mąki
- 120 g cukru
- 450 g wiśni
- 30 g masła
Przygotowanie biszkoptu
Przygotuj kąpiel wodną: w rondelku podgrzej wodę, na wierzchu połóż szklaną lub metalową miskę. W misce rozpuść czekoladę ze śmietaną. W osobnym naczyniu białka ubij na sztywną pianę. Połącz i wymieszaj suche składniki. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj rozpuszczoną czekoladę, miękkie masło i syrop wiśniowy i dobrze wymieszaj. Następnie dodawaj na przemian suche składniki i białka jajek i wszystko mieszaj do połączenia. Wylej masę na prostokątną blachę do pieczenia i piecz przez 20 minut w 170°C. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu
Mleko, jajka, oba rodzaje cukru, budyń waniliowy i mąkę umieść w garnku i dobrze wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Dopiero potem włącz ogień i zacznij gotować krem. Gdy mieszanina zgęstnieje, zmniejsz ogień i mieszaj przez kolejne 5 minut. Do schłodzonej śmietany dodaj miękkie masło i dobrze wymieszaj.
Schłodzony biszkopt pokrój w kostkę i ułóż na dnie szklanki, a następnie za pomocą woreczka cukierniczego wyciśnij krem i wypestkowane wiśnie. Nakładaj kolejne warstwy aż do wierzchu naczynia.
Wiśniowe tiramisu
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel olejku migdałowego
- 200 g wiśni, rozmrożonych i odsączonych
- 100 g biszkoptów
- syrop trzcinowy lub cukier
- kakao do posypania
Przygotowanie:
Mascarpone utrzyj za pomocą miksera, dolewając 100 g syropu trzcinowego lub kilka łyżeczek cukru. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę, połącz z masą z serka mascarpone i wstaw do lodówki. Kawę rozpuść w 200 ml wody, dodaj likier lub olejek, dobrze wymieszaj. Kawą z alkoholem nasącz biszkopty i ułóż na dnie pucharków. Biszkopty przykryj warstwą kremu z mascarpone, na wierzchu ułóż wiśnie. Układaj kolejne warstwy: nasączonych kawą biszkoptów, kremu i wiśni. Zakończ warstwą kremu. Posyp kakao i udekoruj wiśniami w syropie.
Kawowa panna cotta z wiśniami
Składniki:
- 1/4 szklanki wody
- 3,5 łyżeczki żelatyny
- 3 i 1/4 szklanki 30-proc. śmietany
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 500 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
- 4 łyżki cukru
- 10 g kawy w ziarnach
Przygotowanie:
Wiśnie posyp cukrem, zagotuj w rondelku i ostudź. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut, aby napęczniała. Ziarna kawy zmiel w młynku lub pokrusz drobno w moździerzu. Do rondelka wlej śmietanę, dodaj cukier i pokruszoną kawę. Podgrzewaj przez około 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj napęczniałą żelatynę, podgrzewaj dalej, stale mieszając przez około 2 minuty. Przelej masę do szklanek lub pucharków. Odstaw na 4-6 godzin do lodówki. Przed podaniem udekoruj deser zagotowanymi z cukrem wiśniami.
Smacznego!
Zuzanna Ćwiklińska
fot. Envato Elements