StoryEditorLody wegańskie

Kremowe lody dla wegan. Czym zastąpić śmietankę w wegańskich lodach?

Coraz więcej lodziarni rzemieślniczych oraz dużych firm produkujących lody zwraca uwagę na wegan i kieruje do nich specjalną ofertę. Pyszne lody na śmietance można zrobić także w domu, rezygnując przy tym z używania produktów odzwierzęcych. Co będzie potrzebne? Czym zastąpić mleko i śmietankę?

Z czego zrobić wegańskie lody? 

Zrobienie wegańskich lodów jest banalnie proste – wystarczy zblendować dowolne owoce z odrobiną wody z cukrem i zamrozić je. Powstanie w ten sposób sorbet podobny do tych, które można kupić w sklepie. W ten sposób możemy wykorzystać na przykład truskawki, kiwi lub mango. Jednak co w sytuacji, gdy będąc na diecie wegańskiej tęsknimy za kremowym smakiem, którego nie mają lody sorbetowe? Nie musimy z niego rezygnować! Lody wegańskie można przygotować w oparciu o roślinne mleka oraz śmietanki, np. kokosową, sojową lub ryżową. Kremowy smak daje także wykorzystanie jako bazy zwykłych bananów! Można je łączyć z kawą, masłem orzechowym, kakao lub dowolnymi owocami. 

Dodatkową zaletą lodów wegańskich jest to, że podczas ich przygotowywania nie ma potrzeby wyjmowania pojemnika z zamrażarki i mieszania masy co pół godziny. Domowe lody wegańskie niemal robią się same!

Przepis na wegańskie lody śmietankowe 

Składniki

  • 400 ml mleka kokosowego 
  • 200 ml dowolnej roślinnej śmietanki 
  • 75 g suszonych daktyli lub 2 łyżki syropu z agawy 

Przygotowanie

Mleko kokosowe umieść w naczyniu lub w misie miksera i zacznij ubijać. Dodaj syrop z agawy lub daktyle, zblendowane na papkę. Wlej roślinną śmietankę i całość miksuj przez 3-5 minut – nie więcej, bo lody wyjdą twarde. Następnie wlej masę do foremek na lody lub naczynia, w którym chcesz ją zamrozić i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.

image
FOTO: Envato Elements

Wegańskie lody kawowe z bananów 

Składniki

  • 2 dojrzałe banany 
  • 100 ml mocnej kawy 

Przygotowanie

Banany obierz i pokrój na grube plastry. Włóż do woreczka próżniowego i umieść na mniej więcej 3 godziny w zamrażalniku. Po tym czasie wyjmij je i przełóż do naczynia. Wlej kawę i zblenduj całość, by powstała gładka masa. Jeżeli wolisz słodkie lody, możesz zblendować je z dodatkiem kilku daktyli. 

Alternatywą dla dzieci na diecie wegańskiej, które nie przepadają za intensywnym smakiem kawy, mogą być lody bananowe z masłem orzechowym. Należy je przygotować z tego samego przepisu, w proporcji 1 łyżka masła na 1 banana.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 00:03