Z czego zrobić wegańskie lody?
Zrobienie wegańskich lodów jest banalnie proste – wystarczy zblendować dowolne owoce z odrobiną wody z cukrem i zamrozić je. Powstanie w ten sposób sorbet podobny do tych, które można kupić w sklepie. W ten sposób możemy wykorzystać na przykład truskawki, kiwi lub mango. Jednak co w sytuacji, gdy będąc na diecie wegańskiej tęsknimy za kremowym smakiem, którego nie mają lody sorbetowe? Nie musimy z niego rezygnować! Lody wegańskie można przygotować w oparciu o roślinne mleka oraz śmietanki, np. kokosową, sojową lub ryżową. Kremowy smak daje także wykorzystanie jako bazy zwykłych bananów! Można je łączyć z kawą, masłem orzechowym, kakao lub dowolnymi owocami.
Dodatkową zaletą lodów wegańskich jest to, że podczas ich przygotowywania nie ma potrzeby wyjmowania pojemnika z zamrażarki i mieszania masy co pół godziny. Domowe lody wegańskie niemal robią się same!
Przepis na wegańskie lody śmietankowe
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 ml dowolnej roślinnej śmietanki
- 75 g suszonych daktyli lub 2 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:
Mleko kokosowe umieść w naczyniu lub w misie miksera i zacznij ubijać. Dodaj syrop z agawy lub daktyle, zblendowane na papkę. Wlej roślinną śmietankę i całość miksuj przez 3-5 minut – nie więcej, bo lody wyjdą twarde. Następnie wlej masę do foremek na lody lub naczynia, w którym chcesz ją zamrozić i wstaw do zamrażarki na co najmniej 3 godziny.
Wegańskie lody kawowe z bananów
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 100 ml mocnej kawy
Przygotowanie:
Banany obierz i pokrój na grube plastry. Włóż do woreczka próżniowego i umieść na mniej więcej 3 godziny w zamrażalniku. Po tym czasie wyjmij je i przełóż do naczynia. Wlej kawę i zblenduj całość, by powstała gładka masa. Jeżeli wolisz słodkie lody, możesz zblendować je z dodatkiem kilku daktyli.
Alternatywą dla dzieci na diecie wegańskiej, które nie przepadają za intensywnym smakiem kawy, mogą być lody bananowe z masłem orzechowym. Należy je przygotować z tego samego przepisu, w proporcji 1 łyżka masła na 1 banana.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements