Skąd wzięła się nazwa fasolki po bretońsku?
Znawcy geografii z pewnością bez zawahania stwierdzą, że fasolka po bretońsku musi mieć coś wspólnego z francuskim regionem Bretanii. Jednak nic bardziej mylnego! Ta potrawa nie ma francuskich korzeni. Nazwa opiera się na długim szeregu skojarzeń. Otóż w kuchni francuskiej określenie “po bretońsku” oznacza dania, do których zrobienia wykorzystano fasolę odmiany coco de Paimpol. Jest ona z wyglądu bardzo podobna do fasoli “piękny Jaś”, która jest bazą fasolki po bretońsku i to właśnie z tego podobieństwa wzięła się nazwa potrawy.
Jak zrobić klasyczną fasolkę po bretońsku?
Składniki:
- 500 g suchej fasoli "Piękny Jaś"
- 300 g surowego wędzonego boczku
- 400 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1500 g pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- łyżka majeranku
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
Przygotowanie:
Przygotowywanie fasolki po bretońsku zacznij dzień wcześniej od namoczenia fasoli. Zalej ją dużą ilością zimnej wody i pozostaw na całą noc. Następnie odlej wodę i przepłucz fasolę. Przełóż ją do garnka i zalej 1 l wody. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj, aż fasolka zmięknie. Pod koniec gotowania wsyp łyżeczkę soli. Wodę z gotowania fasoli możesz wylać lub zostawić - wtedy danie będzie miało rzadszą konsystencję.
Pokrój w kostkę boczek i podsmaż go na patelni. Po kilku minutach dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, posiekaną cebulę i pokrojony czosnek. Podsmaż wszystko razem ok. 10 minut i dodaj do fasoli. Wymieszaj wszystko i gotuj przez kolejne 10 minut. W tym czasie pokrój pomidory na ćwiartki lub w drobną kostkę. Dorzuć je do garnka z fasolką wraz z sokiem. Dodaj koncentrat. Wrzuć majeranek, łyżeczkę soli, pieprz i paprykę. Gotuj bez przykrycia jeszcze przez 15 minut. Gotowe!
Wegetariańska fasolka po bretońsku: jak oddać ten smak bez mięsa?
Składniki:
- 500 g suchej fasoli "Piękny Jaś"
- 1-2 kostki wędzonego tofu
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 500 g passaty pomidorowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- łyżka majeranku
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalej suchą fasolę dużą ilością zimnej wody i pozostaw na całą noc. Następnie odlej wodę i przepłucz fasolę. Przełóż ją do garnka i zalej 1 l wody. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj, aż fasolka zmięknie. Pod koniec gotowania wsyp łyżeczkę soli. Wodę z gotowania fasoli możesz wylać lub zostawić - wtedy danie będzie miało rzadszą konsystencję.
Tofu pokrój w kostkę i podsmaż na małym ogniu na suchej patelni. Odstaw. Na patelni podsmażaj posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz wszystkie przyprawy tak długo, aż cebula zmięknie. W razie potrzeby dolej wodę. Gdy cebula będzie miękka, dodaj passatę pomidorową i koncentrat. Następnie przełóż cebulę z przyprawami do fasoli, dodaj tofu, wymieszaj wszystko, dolej nieco wody lub warzywnego bulionu i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements