Dlaczego warto pić koktajle?
Owocowe koktajle doceniają nie tylko osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia. Sprawdzają się w każdym domu jako przekąska dla dużych i małych. Warto je przygotowywać, bo są smaczne i sycące, a przy tym dobrze wpływają na organizm. Mają różne właściwości zdrowotne – wszystko zależy od tego, jakie owoce wykorzystamy. W przypadku malin będą to przede wszystkim witaminy C, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Ponieważ w procesie przygotowywania koktajlu owoce poddaje się tylko rozdrabnianiu, nie tracą one swoich cennych składników.
Zdrowotne właściwości kaszy jaglanej
Już same maliny, zmiksowane z mlekiem, będą wspaniałym owocowym koktajlem. Jednak warto rozważyć wzbogacenie tej mieszanki o ugotowaną kaszę jaglaną, bowiem jej właściwości uczynią z naszego shake’a prawdziwą bombę zdrowotną. Kasza jaglana, robiona z prosa, jest niezwykle bogata w krzem. Prócz tego zawiera także magnez, wapń, fosfor, potas czy żelazo. Jest lekkostrawna, więc sprawdzi się nawet na diecie, a od strony chemicznej ma właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu pozwala odkwasić organizm.
Nie wszyscy mogą jednak bez obaw jeść kaszę jaglaną. Nie jest ona zalecana osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy, ponieważ zawarty w tym produkcie inhibitor peroksydazy tarczycowej źle wpływa na wchłanianie jodu i zmniejsza produkcję hormonów. Jeśli masz takie problemy, lepiej zdecyduj się na klasyczny koktajl owocowy.
Jak zrobić koktajl malinowy z kaszą jaglaną?
Przygotowanie malinowego koktajlu z jaglanką jest banalnie proste!
Składniki:
- 1 szklanka malin (mogą być mrożone),
- 2 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności gotujemy jaglankę. Najpierw dokładnie płuczemy kaszę na sicie. Następnie przelewamy ją wrzątkiem - dzięki temu nie będzie gorzka. W garnku gotujemy ok. 2 szklanki wody. Dodajemy odrobinę soli i wsypujemy kaszę. Mieszamy, by nie przywarła do dna. Przykrywamy i czekamy aż się zagotuje. Od tego momentu trzymamy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrywkę, by odparowała resztka wody.
Tak przygotowaną kaszę umieszczamy w blenderze wraz z malinami, mlekiem i miodem. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Przed podaniem koktajl można schłodzić.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements