StoryEditorBanalny przepis!

Lekki i zdrowy malinowy koktajl z kaszą jaglaną

Owocowe koktajle to świetny i prosty sposób, by dostarczyć organizmowi dużą porcję witamin. Gdy upały nie odpuszczają, warto wybrać je zamiast napoju gazowanego - są równie słodkie, a przy tym o wiele zdrowsze. Koktajl z dodatkiem kaszy jaglanej z pewnością zaspokoi także niewielki głód. Dlaczego warto go spróbować? Jak go przygotować?

Dlaczego warto pić koktajle? 

Owocowe koktajle doceniają nie tylko osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia. Sprawdzają się w każdym domu jako przekąska dla dużych i małych. Warto je przygotowywać, bo są smaczne i sycące, a przy tym dobrze wpływają na organizm. Mają różne właściwości zdrowotne – wszystko zależy od tego, jakie owoce wykorzystamy. W przypadku malin będą to przede wszystkim witaminy C, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Ponieważ w procesie przygotowywania koktajlu owoce poddaje się tylko rozdrabnianiu, nie tracą one swoich cennych składników. 

Zdrowotne właściwości kaszy jaglanej 

Już same maliny, zmiksowane z mlekiem, będą wspaniałym owocowym koktajlem. Jednak warto rozważyć wzbogacenie tej mieszanki o ugotowaną kaszę jaglaną, bowiem jej właściwości uczynią z naszego shake’a prawdziwą bombę zdrowotną. Kasza jaglana, robiona z prosa, jest niezwykle bogata w krzem. Prócz tego zawiera także magnez, wapń, fosfor, potas czy żelazo. Jest lekkostrawna, więc sprawdzi się nawet na diecie, a od strony chemicznej ma właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu pozwala odkwasić organizm. 

Nie wszyscy mogą jednak bez obaw jeść kaszę jaglaną. Nie jest ona zalecana osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy, ponieważ zawarty w tym produkcie inhibitor peroksydazy tarczycowej źle wpływa na wchłanianie jodu i zmniejsza produkcję hormonów. Jeśli masz takie problemy, lepiej zdecyduj się na klasyczny koktajl owocowy. 

Jak zrobić koktajl malinowy z kaszą jaglaną? 

Przygotowanie malinowego koktajlu z jaglanką jest banalnie proste! 

Składniki: 

  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone), 
  • 2 szklanki mleka, 
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 
  • 3 łyżki miodu 

Przygotowanie: 

W pierwszej kolejności gotujemy jaglankę. Najpierw dokładnie płuczemy kaszę na sicie. Następnie przelewamy ją wrzątkiem - dzięki temu nie będzie gorzka. W garnku gotujemy ok. 2 szklanki wody. Dodajemy odrobinę soli i wsypujemy kaszę. Mieszamy, by nie przywarła do dna. Przykrywamy i czekamy aż się zagotuje. Od tego momentu trzymamy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrywkę, by odparowała resztka wody. 

Tak przygotowaną kaszę umieszczamy w blenderze wraz z malinami, mlekiem i miodem. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Przed podaniem koktajl można schłodzić.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. maj 2024 03:27