StoryEditorNietypowy obiad

Letnia sałatka z indykiem i malinami

Lekko kwaskowy smak malin doskonale orzeźwia w gorące dni. Jeżeli szukasz przepisu na danie, którego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a można je zaserwować przy różnych okazjach, lekka sałatka z indykiem i dodatkiem malin jest dla ciebie! Jak ją zrobić?

Maliny są tanie, więc jedzmy je, ile się da 

Tegoroczny sezon okazał się niekorzystny dla producentów malin. Dostają oni za swoje plony bardzo niskie ceny w skupach. Dla konsumentów jest to jednak dobra wiadomość: ceny tych owoców w sklepach i na targowiskach są bardzo atrakcyjne. Choćby z tego powodu warto przygotować z nich coś smacznego – nie tylko sok, dżem czy ciasto, ale też danie obiadowe. Właśnie teraz maliny są najsmaczniejsze i pełne wartości odżywczych! 

Dlaczego warto jeść maliny? 

Maliny to owoce bogate w witaminę C, zatem jedząc je w sezonie zadbamy o swoją odporność. Uzupełnią one także niedobory witamin z grupy B. Znajdziemy w nich kwas foliowy czy mangan, który korzystnie wpływa na stan kości, mięśni i stawów. Owoce te mają także działanie przeciwzapalne i przeciwreumatyczne. Są zatem naturalnym odpowiednikiem aspiryny, a stężenie substancji przeciwzapalnych jest w nich większe niż w niejednym leku! 

Polskie Superowoce proponują letni obiad: sałatka z indykiem i malinami 

Portal Polskie Superowoce proponuje przepis na letni obiad, którego przygotowanie nie wymaga wielu godzin w kuchni. Maliny będą świetnym dodatkiem do lekkiej sałatki z indyka. 

Składniki

  • 150 g malin 
  • 100 g arbuza bez skóry 
  • garść zblanszowanego zielonego groszku w strąkach 
  • 150 g miksu sałat 
  • 1 cebula dymka   
  • 1 pierś z indyka 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 5 łyżek bułki tartej 
  • pieprz, sól 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki 
  • ocet malinowy 
  • olej rzepakowy nierafinowany 

Przygotowanie

Arbuza pokrój w kostkę o boku 1 cm. Cebulkę dymkę pokrój w talarki. Sałaty, groszek i maliny delikatnie umyj i umieść w misce. Dodaj arbuza i cebulę, dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. W miseczce rozmieszaj ocet malinowy z olejem lub oliwą. 

Mięso z indyka pokrój na nieduże kawałki. Jajko rozbij i roztrzep, w osobnym naczyniu połącz mąkę, bułkę tartą, odrobinę pieprzu i soli. Panieruj indyka w jajku a potem w suchych składnikach i układaj na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane mięso piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza. 

Do sałatki dodaj upieczonego indyka. Polej sosem z octu i oliwy.

image
FOTO: Polskie Superowoce

źródło: Polskie Superowoce

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. Polskie Superowoce

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 06:46