StoryEditorLokalna kuchnia

Lokalne przysmaki: ciasto marcinek prosto z Podlasia

Choć lokalna kuchnia kojarzy się głównie z daniami obiadowymi, w różnych regionach Polski występują także specyficzne desery, typowe dla danego obszaru. Do takich słodkich przysmaków należy między innymi ciasto marcinek, pochodzące z Podlasia. Jak je zrobić?

Ciasto marcinek – produkt tradycyjny z Podlasia 

W 2016 roku marcinek został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii “Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. podlaskim". Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem to ciasto jest związane właśnie z tym regionem. Jego historia sięga czasów carskich, kiedy to w pałacu carskim w Białowieży zaczęto przygotowywać luksusowy wypiek z prostych składników, by uczcić obchodzony hucznie dzień świętego Marcina. Mieszkańcy Białowieży i okolic szybko zaczęli stosować przepis również we własnych domach, jednak ze względu na to, że jest on pracochłonny, marcinek nigdy nie stał się ciastem na co dzień, lecz deserem na wyjątkowe okazje. Podawano go często na weselach, szczególnie w rodzinach wyznających prawosławie. Dziś ten deser przyrządza się częściej niż raz w roku, ale dzięki temu, że prezentuje się niczym tort, zamienia każdą okoliczność w prawdziwe święto. 

Przepis na ciasto marcinek 

Składniki

  • 1 kg mąki tortowej, 
  • 2 jajka, 
  • 2 żółtka, 
  • 1 kostka masła, 
  • 300 ml śmietany 18 proc., 
  • 1,5 szklanki cukru, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

Krem

  • 1 litr śmietany 30 proc., 
  • 400 ml śmietany 18 proc., 
  • 40 ml śmietany 12 proc., 
  • 1,5 szklanki cukru, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • aromat migdałowy 

Przygotowanie

Utrzyj w misce masło wraz z cukrem na biały puch. Dodaj jajka i żółtka. W osobnym naczyniu wymieszaj śmietanę z sodą oczyszczoną, wsyp do masła i utrzyj wszystko. Dodaj połowę mąki i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. Następnie dosypuj po trochu drugą część mąki. Zagniataj ciasto aż stanie się sprężyste i gładkie. Podziel je na około 20-30 równych części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 mm. Piecz placki pojedynczo przez około 7-10 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Odkładaj, by wystygły. 

Gdy placki są już gotowe i ostudzone, przygotuj krem. Połącz w naczyniu trzy rodzaje śmietany i ubij je z cukrem - należy to robić z wyczuciem, by krem się nie zmaślił. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i aromat migdałowy. 

Tak przygotowanym kremem przekładaj blaty z ciasta i układaj je jeden na drugim. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki. Przed podaniem wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

image

Tort Marcinek

FOTO: Katarzyna Kosmala

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. Katarzyna Kosmala/archiwum redakcji

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 21:02