StoryEditorKuchnia regionalna

Maczanka krakowska - jak ją przygotować?

Maczanka krakowska to regionalne danie, o którym wiele osób słyszało, lecz niewielu zdecydowało się ją przygotować. Okazuje się, że przepis wcale nie jest wymagający! Czego potrzebujemy, by w domu zrobić maczankę krakowską?

Maczanka krakowska, czyli burger po polsku

Charakterystyczna dla rejonu Małopolski potrawa, jaką jest maczanka krakowska, ma właściwie charakter zbliżony do... street foodu! Nie do końca wiadomo, jaka jest historia tego dania i skąd właściwie ono pochodzi, jednak w tradycji na stałe związało się z Krakowem. Street foodowy charakter to z kolei pozostałość po rzekomych źródłach maczanki. Złożone z niewielkiej ilości mięsa i sosu oraz suchej bułki danie miało być tanią i sycącą przekąską studentów. Skojarzenie ze street foodem wzmacnia także podobieństwo maczanki krakowskiej do popularnych burgerów. 

Tradycyjnie maczankę krakowską jadło się... łyżką! Przygotowując ją w domu musimy więc zadbać o to, by mięso było idealnie miękkie i dało się pokroić tym sztućcem, a bułka odpowiednio namoczona w sosie. 

Jak zrobić maczankę krakowską? 

Składniki: 

  • 1 kg karkówki wieprzowej 
  • 4 średnie cebule 
  • 300 g pieczarek 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 2 łyżki smalcu lub oleju 
  • 0,5 litra bulionu 
  • bułki wodne, kajzerki lub inne 
  • ziele angielskie, liście laurowe, kminek, sól pieprz 
  • ogórki kiszone lub konserwowe 

Przygotowanie 

Zacznij od przygotowania marynaty do mięsa. Do głębokiego naczynia wlej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz oraz kminek wedle uznania – oryginalna maczanka jest intensywnie kminkowa. 

Do marynaty włóż oczyszczoną karkówkę. Natrzyj mięso olejem z przyprawami i odstaw do lodówki na około 12 godzin, by dobrze przeszło aromatami. Po upływie tego czasu obsmaż karkówkę z każdej strony na patelni na dość mocno rozgrzanym oleju. Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i pieczarki. Osobno ugotuj bulion. Dodaj cebulę, pieczarki i bulion do naczynia, w którym znajduje się karkówka. Duś w piekarniku, rozgrzanym do 180-200 stopni, przez około 1,5-2 h. 

Po wyjęciu mięsa z piekarnika pokrój je lub poszarp na drobne kawałki. Przekrój bułki wzdłuż. Do środka włóż mięso oraz sos, który powstał w naczyniu żaroodpornym. Podawaj z ogórkami lub innymi dodatkami. 

Smacznego!

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. Miasto Kraków/YouTube (zrzut ekranu)

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 21:25