StoryEditorHIT sezonu

Malinowa chmurka: przepis na ciasto o niebiańskim smaku

08.08.2022., 09:30h

Nadszedł najwyższy czas na malinową chmurkę. Kruchy spód, maliny w galaretce, śmietanka z mascarpone i chrupiąca beza to połączenie, któremu nikt się nie oprze! Jaki jest przepis na idealną malinowa chmurkę? Jak upiec bezę do malinowej chmurki?

Malinowa chmurka - czy trudno wykonać to ciasto?

Choć utarł się mit, że malinowa chmurka to nadzwyczaj trudne do wykonania ciasto, to w rzeczywistości wcale tak nie jest. Do jej przygotowania nie potrzeba wcale specjalnych umiejętności. Deser wymaga jednak poświęcenia chwili uwagi. W trakcie robienia malinowej chmurki najważniejsza jest więc organizacja pracy.

Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć od upieczenia bezy, która w trakcie pozostałych czynności wyschnie i nabierze odpowiedniej struktury. Ważne tylko, by położyć ją w suchym miejscu. Następnie można przejść do ugniatania kruchego ciasta. Podczas godzinnego chłodzenia zdążymy przygotować galaretkę z owocami. Na sam koniec, gdy upieczony spód będzie sechł, ubijamy biały krem i wkładamy go do lodówki.

Malinowa chmurka - jakie składniki?

Oto lista składników potrzebna na kruche ciasto: 

  • 3 żółtka,
  • 30 g cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 1/2 kostki masła.

Do przygotowania galaretki z malinami potrzebujemy: 

  • 500g malin,
  • 3 galaretki malinowe,
  • 3,5 szklanki wrzątku.

Składniki na krem śmietankowy to

  • 0,5 litra śmietany 36%,
  • serek mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru.

I na koniec lista składników do przygotowania bezy z migdałami: 

  • 3 białka,
  • 150 g cukru,
  • płatki migdałowe,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Jak upiec malinową chmurkę?

Najpierw zaczynamy od beza migdałowej.

Jak upiec bezę do malinowej chmurki?

Białka ubijamy aż do momentu otrzymania sztywnej piany. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na sam koniec ubijania wsypujemy mąkę ziemniaczaną. 

Formę odwracamy do góry dnem. Smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze na wielkość blachy. Całość oprószamy płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka. Test chrupkości możemy standardowo wykonać wykałaczką. Studzimy.

Jak przygotować kruche ciasto na malinową chmurkę

Składniki przeznaczone na ciasto kruche zagniatamy, a następnie uformowaną kulę chłodzimy w lodówce przez godzinę. Wyjmujemy i rozwałkowujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temp 190°C. Wyjmujemy i studzimy. 

Przepis na galaretkę i krem do malinowej chmurki

Galaretka z malinami: Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzątku. Kiedy wystygnie, wrzucamy maliny i mieszamy. Tężejącą galaretkę wylewamy na ostudzone ciasto. Gdy galaretka będzie tężeć, a ciasto stygnąć, możemy przygotować krem śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy mascarpone. Masę wykładamy na stęgniętą już galaretkę.

Na koniec, na wierzch delikatnie kładziemy wcześniej upieczoną bezę.
Smacznego!

Zobacz inne przepisny na ciasta

Justyna Glapiak

fot. Katarzyna Kosmala/Tygodnik Poradnik Rolniczy

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 13:59