Malinowa chmurka - czy trudno wykonać to ciasto?
Choć utarł się mit, że malinowa chmurka to nadzwyczaj trudne do wykonania ciasto, to w rzeczywistości wcale tak nie jest. Do jej przygotowania nie potrzeba wcale specjalnych umiejętności. Deser wymaga jednak poświęcenia chwili uwagi. W trakcie robienia malinowej chmurki najważniejsza jest więc organizacja pracy.
Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć od upieczenia bezy, która w trakcie pozostałych czynności wyschnie i nabierze odpowiedniej struktury. Ważne tylko, by położyć ją w suchym miejscu. Następnie można przejść do ugniatania kruchego ciasta. Podczas godzinnego chłodzenia zdążymy przygotować galaretkę z owocami. Na sam koniec, gdy upieczony spód będzie sechł, ubijamy biały krem i wkładamy go do lodówki.
Malinowa chmurka - jakie składniki?
Oto lista składników potrzebna na kruche ciasto:
- 3 żółtka,
- 30 g cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 150 g mąki pszennej,
- 1/2 kostki masła.
Do przygotowania galaretki z malinami potrzebujemy:
- 500g malin,
- 3 galaretki malinowe,
- 3,5 szklanki wrzątku.
Składniki na krem śmietankowy to:
- 0,5 litra śmietany 36%,
- serek mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru.
I na koniec lista składników do przygotowania bezy z migdałami:
- 3 białka,
- 150 g cukru,
- płatki migdałowe,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Jak upiec malinową chmurkę?
Najpierw zaczynamy od beza migdałowej.
Jak upiec bezę do malinowej chmurki?
Białka ubijamy aż do momentu otrzymania sztywnej piany. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na sam koniec ubijania wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Formę odwracamy do góry dnem. Smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze na wielkość blachy. Całość oprószamy płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka. Test chrupkości możemy standardowo wykonać wykałaczką. Studzimy.
Jak przygotować kruche ciasto na malinową chmurkę
Składniki przeznaczone na ciasto kruche zagniatamy, a następnie uformowaną kulę chłodzimy w lodówce przez godzinę. Wyjmujemy i rozwałkowujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w temp 190°C. Wyjmujemy i studzimy.
Przepis na galaretkę i krem do malinowej chmurki
Galaretka z malinami: Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki wrzątku. Kiedy wystygnie, wrzucamy maliny i mieszamy. Tężejącą galaretkę wylewamy na ostudzone ciasto. Gdy galaretka będzie tężeć, a ciasto stygnąć, możemy przygotować krem śmietanowy. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy mascarpone. Masę wykładamy na stęgniętą już galaretkę.
Na koniec, na wierzch delikatnie kładziemy wcześniej upieczoną bezę.
Smacznego!
Zobacz inne przepisny na ciasta
Justyna Glapiak
fot. Katarzyna Kosmala/Tygodnik Poradnik Rolniczy