Przepis na muffiny a la pizza
Składniki:
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 115 ml mleka
- 125 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie sera mozzarella
- 0,5 czerwonej papryki
- 100 g salami
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano i bazylii
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz po pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii. W osobnym naczyniu wbij jajka, dodaj mleko oraz olej. Połącz mokre składniki, a następnie stopniowo wsypuj do nich mąkę z proszkiem i ziołami. Wymieszaj, by powstało gładkie ciasto.
Mozzarellę zetrzyj na tarce. Paprykę umyj, osusz i oczyść z nasion, pokrój w drobną kostkę. Salami pokrój w cienkie paski. Dodaj 2/3 sera, paprykę i kiełbasę do ciasta na muffiny, dokładnie wymieszaj i przełóż do foremek, wypełniając je do ok. 3/4 wysokości. Po wierzchu posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 25 minut.
Wegetariańskie babeczki z serem i cukinią
Składniki:
- 170 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 100 ml jogurtu greckiego
- 1 mała cukinia
- 100 g sera żółtego
- 1 mała cebula
- 0,5 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie zetrzyj żółty ser. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj.
W jednej misce umieść suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli i pieprz. W osobnym naczyniu wbij jajko, dodaj jogurt grecki oraz olej i wymieszaj. Następnie wsyp szczypiorek, cebulę, cukinię i ser. Wymieszaj składniki. Do masy wsyp mąkę z sodą i proszkiem, połącz, by powstała jednolita masa. Przełóż ją do foremek na muffiny, napełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w 170 stopniach Celsjusza około 20-25 minut.
Wytrawne muffinki ze szpinakiem i fetą
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- 250 ml jogurtu greckiego
- 200 g mrożonego szpinaku
- 100 g sera feta
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szpinak podgrzej na patelni, aż się rozmrozi. Dopraw pieprzem oraz odrobiną soli - słoności doda jeszcze ser. Odstaw do wystudzenia.
W misce połącz mąkę, sodę i proszek. Do osobnego naczynia wbij jajka, dodaj roztopione masło i jogurt grecki. Połącz składniki. Następnie wsyp do nich mąkę z sodą i proszkiem, wymieszaj. Dodaj ostudzony szpinak oraz ser feta, pokruszony lub drobno pokrojony. Połącz składniki na jednolitą masę. Nakładaj do foremek na babeczki, napełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 25 minut.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements