StoryEditorProste i szybkie przepisy!

Muffiny na słono: te 3 przepisy na wytrawne babeczki skradną twoje serce!

Szukasz pomysłu na prostą przekąskę, którą z łatwością zabierzesz do pracy? A może potrzebujesz przepisu na przysmak, który łatwo da się podzielić podczas spotkania ze znajomymi? Odpowiedzią są wytrawne muffiny! Można je zrobić na wiele sposobów. Prezentujemy 3 przepisy na słone babeczki, którym nikt nie zdoła się oprzeć!

Przepis na muffiny a la pizza 

Składniki

  • 2 jajka 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 115 ml mleka 
  • 125 ml oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie sera mozzarella 
  • 0,5 czerwonej papryki 
  • 100 g salami 
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano i bazylii 

Przygotowanie

Do miski wsyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz po pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii. W osobnym naczyniu wbij jajka, dodaj mleko oraz olej. Połącz mokre składniki, a następnie stopniowo wsypuj do nich mąkę z proszkiem i ziołami. Wymieszaj, by powstało gładkie ciasto. 

Mozzarellę zetrzyj na tarce. Paprykę umyj, osusz i oczyść z nasion, pokrój w drobną kostkę. Salami pokrój w cienkie paski. Dodaj 2/3 sera, paprykę i kiełbasę do ciasta na muffiny, dokładnie wymieszaj i przełóż do foremek, wypełniając je do ok. 3/4 wysokości. Po wierzchu posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 25 minut. 

image
FOTO: Envato Elements

Wegetariańskie babeczki z serem i cukinią 

Składniki

  • 170 g mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 0,5 łyżeczki sody 
  • 1 jajko 
  • 100 ml jogurtu greckiego 
  • 1 mała cukinia 
  • 100 g sera żółtego 
  • 1 mała cebula 
  • 0,5 pęczka szczypiorku 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie zetrzyj żółty ser. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj. 

W jednej misce umieść suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli i pieprz. W osobnym naczyniu wbij jajko, dodaj jogurt grecki oraz olej i wymieszaj. Następnie wsyp szczypiorek, cebulę, cukinię i ser. Wymieszaj składniki. Do masy wsyp mąkę z sodą i proszkiem, połącz, by powstała jednolita masa. Przełóż ją do foremek na muffiny, napełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w 170 stopniach Celsjusza około 20-25 minut. 

image
FOTO: Envato Elements

Wytrawne muffinki ze szpinakiem i fetą 

Składniki

  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 100 g roztopionego masła 
  • 250 ml jogurtu greckiego 
  • 200 g mrożonego szpinaku 
  • 100 g sera feta 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Szpinak podgrzej na patelni, aż się rozmrozi. Dopraw pieprzem oraz odrobiną soli - słoności doda jeszcze ser. Odstaw do wystudzenia. 

W misce połącz mąkę, sodę i proszek. Do osobnego naczynia wbij jajka, dodaj roztopione masło i jogurt grecki. Połącz składniki. Następnie wsyp do nich mąkę z sodą i proszkiem, wymieszaj. Dodaj ostudzony szpinak oraz ser feta, pokruszony lub drobno pokrojony. Połącz składniki na jednolitą masę. Nakładaj do foremek na babeczki, napełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 25 minut. 

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
27. kwiecień 2024 17:46