Muffiny z jabłkami - o czym trzeba pamiętać?
Muffiny są bardzo proste w przygotowaniu, jednak warto stosować się do kilku reguł, by osiągnąć wymarzony efekt. Przede wszystkim należy zadbać, by składniki, z których przygotowujemy ciasto, były w temperaturze pokojowej. Mieszamy je, najpierw dzieląc na suche i mokre, a potem łącząc ze sobą. Nie musimy starać się, by ciasto na babeczki było idealnie gładkie, wręcz przeciwnie – im więcej grudek, tym lepiej, bo dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze.
Jeżeli zależy nam na tym, by muffiny prezentowały się nienagannie, nie warto nakładać ciasta powyżej 3/4 foremki. Jeżeli będzie go więcej, babeczki nie wyrosną w górę, lecz rozleją się na boki.
Jak zrobić muffiny z jabłkowymi różami?
Składniki:
- 3 jabłka
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 ml miodu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 60 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki wody
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Wbij jajka do miski, wlej olej, jogurt i miód. Wymieszaj wszystko. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, cynamon, cukier i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Dodaj orzechy i wymieszaj wszystko. Przełóż do foremek na muffiny, napełniając je w 3/4.
Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w cieniutke plastry i umieść w rondelku. Zalej wodą i sokiem z cytryny i podgrzewaj przez 3 minuty, aż zmiękną i staną się plastyczne. Wyłów je i odłóż do odsączenia. Następnie ułóż plasterki na płasko w taki sposób, by na siebie zachodziły w połowie i zwiń je niezbyt ciasno. Jeżeli róże będą się rozpadać, możesz skleić plasterki jabłka za pomocą miodu lub dżemu. Tak przygotowane róże umieść ostrożnie w foremkach z ciastem i lekko wciśnij. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza.
Uwaga: Jeśli nie chcesz przygotowywać muffinek z jabłkowymi różami, umyte owoce pokrój w mniej więcej centrymetrową kostkę i dodaj do masy wraz z orzechami.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements