StoryEditorPRZEPIS NA GRZYBY

Najlepszy przepis na kotlety z kani

24.09.2022., 09:00h

Kiedy wracamy z leśnej wędrówki z koszami pełnymi grzybów, na pewno zastanawiamy się, jak je przyrządzić. Jeżeli wśród naszych zbiorów znalazły się kanie, nazywane inaczej sowami, to warto wypróbować ten pyszny przepis na kotlety a’la schabowe! To proste i smaczne danie, które zachwyci smakiem.

Czy warto jeść kanie?

Czubajka kania inaczej nazywana jest sowim parasolem. Występuje powszechnie w polskich lasach. Odznacza się charakterystycznym wyglądem – ma parasolowate kapelusze na długich, cętkowanych trzonach. Rośnie najczęściej na leśnych polanach, łąkach, obrzeżach lasów czy przy leśnych drogach. Przy zbiorze kani trzeba jednak szczególnie uważać, gdyż można pomylić je z groźnym muchomorem sromotnikowym. Sowy są smaczne i zdrowe, a dodatkowo – niskokaloryczne, ponieważ w 80% składają się z wody. Do jedzenia nadają się przede wszystkim kapelusze kani – ich trzony są twarde oraz łykowate. Rozwinięty kapelusz tego grzyba wystarczy na posiłek dla jednej osoby. Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne kotlety z kani.

Przepis na kotlety z kani

Wypróbuj nasz przepis. Kotlety z kani można podawać tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami. Świetnie będą pasować również do kopytek, klusek śląskich, pyz ziemniaczanych. Z dodatków polecamy surówkę z białej kapusty oraz ogórki kiszone.

Składniki:

  • 4 kapelusze kani;
  • 3 średnie jajka;
  • 3/4 szklanki bułki tartej;
  • tymianek lub zioła prowansalskie;
  • płaska łyżeczka soli;
  • płaska łyżeczka pieprzu;
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Na początku kanie należy oczyścić z liści czy piasku. Odcinamy trzony i pozostawiamy same kapelusze. Do jednego (głębszego) talerza wbijamy jajka. Rozbełtujemy widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Następnie dobrze nagrzewamy patelnię. Dodajemy dwie łyżki oleju. Każdy kapelusz zanurzamy następnie w jajku, a potem obtaczamy w bułce tartej. Wystarczy jedna warstwa. Grzyby w panierce kładziemy na gorącej patelni i smażymy na rumiano z dwóch stron. Wystarczy smażenie po około 3 min na jedną stronę. Podczas smażenia zmniejszamy moc palnika.

Smacznego!

Kamila Berthold
Fot. Pixabay

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
15. maj 2024 18:31