Dlaczego warto przygotować nalewkę malinową?
Malinowa nalewka to jeden ze sposobów na wykorzystanie nadmiaru tych słodkich, różowych owoców. Podobnie jak w przypadku soku i dżemu, maliny na nalewkę nie muszą mieć idealnego kształtu i koloru. Powinny za to być intensywne w smaku i dojrzałe. Dobrze sprawdzą się więc owoce, zebrane wczesną jesienią - oczywiście, jeśli nie ma na nich śladów pleśni.
Z nalewką malinową, podobnie jak z innymi produktami alkoholowymi, nie można przesadzać. Jednak kieliszek od czasu do czasu z pewnością nie zaszkodzi, bowiem ten napój ma podobne właściwości, co sok malinowy, po który chętnie sięgamy w zimie. W malinowej nalewce znajdziemy zatem witaminę C, wapń, magnez czy potas. Maliny zawierają także błonnik, który również będzie obecny w nalewce. Napój z tych owoców pomoże obniżyć ciśnienie, łagodzić stany zapalne, wzmocnić odporność, a nawet wyciszyć się.
Czy do przygotowania nalewki w domu potrzebny jest specjalny sprzęt?
Śledząc profesjonalistów bądź zaawansowanych pasjonatów, którzy w domach mają niemal małe laboratorium, pozwalające im przygotowywać nawet najbardziej zaawansowane receptury nalewek, początkujący mogą się przestraszyć. Nie ma jednak powodów do obaw. Żeby samodzielnie przygotować nalewkę malinową, wystarczy mieć w domu duży słój oraz butelki - oczywiście, im większa porcja owoców, tym więcej naczyń będzie potrzeba.
Jak zrobić nalewkę z malin na spirytusie?
Malinową nalewkę można przygotować na spirytusie, wódce lub mieszance obu tych alkoholów. Proponujemy wersję na spirytusie.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych malin
- 0,5 l spirytusu 95%
- 1 szklanka wody
- 300 g cukru lub miodu
Przygotowanie:
Maliny delikatnie oczyść i usuń szypułki. Umieść je w dużym słoju i zalej wodą i spirytusem tak, by owoce nie wystawały. Zamknij słój i odstaw w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni. W pierwszym tygodniu codziennie lekko kołysz naczyniem.
Po upływie tego czasu zlej alkoholowy płyn do innego naczynia. Możesz odcisnąć pozostałe maliny – w ten sposób uzyskasz nieco więcej płynu. Dodaj cukier albo miód i wymieszaj, aż się rozpuści. Następnie możesz rozlać nalewkę do butelek i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na kilka tygodni. Po tym czasie napój powinien być gotowy. Idealna nalewka malinowa ma piękny zapach tego owocu, głęboki, czerwony kolor i jest klarowna.
Co można dodać do nalewki z malin?
Podany wyżej przepis to podstawowa wersja, którą można na różne sposoby wzbogacać. Malinowy smak świetnie komponuje się bowiem z dodatkami, takimi jak goździki czy cynamon. Bardziej zaawansowani w sztuce przygotowywania domowych alkoholi mogą także poeksperymentować z bazą i zamiast spirytusu czy wódki użyć na przykład koniaku.
Z kolei maliny z nalewki nie muszą trafić do kosza. Tak zwane “pijane maliny” możesz wykorzystać jako dodatek do ciast, deserów, a nawet mięs. Można zrobić z nich np. ciepły sos do lodów lub zblendować i używać jako dodatku do herbaty.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements