Wytrawna tarta z brokułami i pomidorami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 140 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki wody
- 400 g brokułu
- 5 pomidorków koktajlowych
- 250 ml śmietany 18 proc.
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W dużej misce umieść mąkę, masło i szczyptę soli. Zagnieć na jednolite ciasto, dolewając wody. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i wyłóż na posmarowaną masłem formę do tarty. Podpiecz w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Wyjmij i ostudź.
Brokuł umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę, osól ją i wrzuć brokuł. Gotuj go około 15 minut, by zmiękł, ale się nie rozgotował. Odcedź. Do miski wlej śmietanę, wbij jajka i rozmieszaj trzepaczką. Dopraw gałką muszkatołową, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Na przestudzony spód tarty wyłóż ugotowane brokuły. Pomidorki koktajlowe umyj, pokrój na połówki i ułóż na spodzie tarty. Zalej warzywa masą ze śmietany i jajek. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz około 30 minut, aż masa się zetnie.
Makaron ze szpinakiem, porem i serem feta
Składniki:
- 500 g makaronu typu penne
- 1 duży por
- 500 g szpinaku
- 100 g sera feta
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pora umyj i pokrój w cienkie plasterki, szpinak opłucz. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pora i podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie dodaj szpinak i masło, podsmażaj jeszcze kilka minut, aż szpinak zwiotczeje. Dopraw solą i pieprzem. Ugotowany makaron połącz z sosem i posyp po wierzchu serem feta.
Bezmięsne gołąbki z kaszą gryczaną
Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 500 g pieczarek
- 8-10 liści kapusty włoskiej
- 3 jaja
- 250 ml śmietany 30 proc.
- olej do smażenia
- 2-3 łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odłóż do wystygnięcia. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoto. Połowę dodaj do kaszy. Pieczarki opłucz i pokrój w plastry, podsmaż i podziel na dwie części: jedną dodaj do kaszy, drugą połącz z pozostałą cebulą. Do kaszy wbij jajka, dopraw pieprzem ziołowym i natką pietruszki oraz solą i zwykłym pieprzem do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Liście kapusty sparz. Nakładaj farsz z kaszą i warzywami, zawijaj i układaj w garnku. Zalej wodą i gotuj 20 minut. Pozostałe pieczarki z cebulą zalej wodą i podduszaj kilkanaście minut. Dodaj śmietanę i musztardę i gotuj na małym ogniu, aż całość uzyska konsystencję sosu. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ugotowane gołąbki z sosem.
Ryba po grecku nie tylko na wigilię
Składniki:
- 800 g filetów z białej ryby (dorsz, mintaj lub morszczuk)
- 500 g marchwi
- 2 pietruszki
- 100 g selera
- 1 duża cebula
- 1 mały por
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki oregano i bazylii
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
Filety rybne osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski i dopraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Obierz seler, marchew i pietruszkę. Zetrzyj je drobno na tarce. Przełóż do rondelka, zalej 3-4 szklankami wody i osól. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Koncentrat pomidorowy rozmieszaj z wywarem spod warzyw i wlej z powrotem. Pokrój w plasterki cebulę oraz pora, zeszklij na patelni. Dodaj do warzyw. Dopraw oregano, bazylią, słodką papryką, solą i pieprzem. Zagotuj krótko. Rybę podsmaż na patelni na złoto. Wyłóż usmażone filety do naczynia żaroodpornego i przykryj warstwą ugotowanych warzyw. Gdy wszystko ostygnie, przełóż do lodówki na 24 godziny.
Miseczka warzyw z kaszą i jajkiem
Składniki:
- 1 jajko
- garść roszponki
- 4 rzodkiewki
- 1 ogórek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 awokado
- szczypiorek
- 1 torebka kaszy pęczak
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przełóż do miseczki. Jajko ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół. W miseczce umieść opłukaną i osuszoną roszponkę, pokrojoną w plastry rzodkiewkę oraz pokrojone w paski ogórka, awokado i paprykę. Dodaj jajko, posyp szczypiorkiem. Możesz doprawić odrobiną soli, pieprzu i czosnku w granulkach.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements