StoryEditorWielki post

Nie tylko śledzie! 5 pomysłów na dania postne

Dla katolików rozpoczął się okres wielkiego postu. W tym czasie wiele osób podejmuje postanowienia, rezygnując z używek, cukru lub jedzenia mięsa. Na szczęście dieta bezmięsna nie musi być nudna i składać się tylko ze śledzi! Poznaj 5 pomysłów na smaczne dania postne.

Wytrawna tarta z brokułami i pomidorami 

Składniki

  • 250 g mąki pszennej 
  • 140 g masła 
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 1/4 szklanki wody 
  • 400 g brokułu 
  • 5 pomidorków koktajlowych 
  • 250 ml śmietany 18 proc. 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

W dużej misce umieść mąkę, masło i szczyptę soli. Zagnieć na jednolite ciasto, dolewając wody. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i wyłóż na posmarowaną masłem formę do tarty. Podpiecz w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Wyjmij i ostudź. 

Brokuł umyj i podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę, osól ją i wrzuć brokuł. Gotuj go około 15 minut, by zmiękł, ale się nie rozgotował. Odcedź. Do miski wlej śmietanę, wbij jajka i rozmieszaj trzepaczką. Dopraw gałką muszkatołową, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. 

Na przestudzony spód tarty wyłóż ugotowane brokuły. Pomidorki koktajlowe umyj, pokrój na połówki i ułóż na spodzie tarty. Zalej warzywa masą ze śmietany i jajek. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz około 30 minut, aż masa się zetnie. 

image
FOTO: Envato Elements

Makaron ze szpinakiem, porem i serem feta 

Składniki

  • 500 g makaronu typu penne 
  • 1 duży por 
  • 500 g szpinaku 
  • 100 g sera feta 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka masła 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pora umyj i pokrój w cienkie plasterki, szpinak opłucz. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pora i podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie dodaj szpinak i masło, podsmażaj jeszcze kilka minut, aż szpinak zwiotczeje. Dopraw solą i pieprzem. Ugotowany makaron połącz z sosem i posyp po wierzchu serem feta. 

image
FOTO: Envato Elements

Bezmięsne gołąbki z kaszą gryczaną 

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej 
  • 2 cebule 
  • 500 g pieczarek 
  • 8-10 liści kapusty włoskiej 
  • 3 jaja 
  • 250 ml śmietany 30 proc. 
  • olej do smażenia 
  • 2-3 łyżeczki pieprzu ziołowego mielonego 
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odłóż do wystygnięcia. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoto. Połowę dodaj do kaszy. Pieczarki opłucz i pokrój w plastry, podsmaż i podziel na dwie części: jedną dodaj do kaszy, drugą połącz z pozostałą cebulą. Do kaszy wbij jajka, dopraw pieprzem ziołowym i natką pietruszki oraz solą i zwykłym pieprzem do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Liście kapusty sparz. Nakładaj farsz z kaszą i warzywami, zawijaj i układaj w garnku. Zalej wodą i gotuj 20 minut. Pozostałe pieczarki z cebulą zalej wodą i podduszaj kilkanaście minut. Dodaj śmietanę i musztardę i gotuj na małym ogniu, aż całość uzyska konsystencję sosu. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ugotowane gołąbki z sosem.

image
FOTO: Envato Elements

Ryba po grecku nie tylko na wigilię 

Składniki

  • 800 g filetów z białej ryby (dorsz, mintaj lub morszczuk) 
  • 500 g marchwi 
  • 2 pietruszki 
  • 100 g selera 
  • 1 duża cebula 
  • 1 mały por 
  • 100 g koncentratu pomidorowego 
  • 0,5 łyżeczki oregano i bazylii 
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 0,5 łyżeczki pieprzu 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 3 kulki ziela angielskiego 
  • 1 liść laurowy 

Przygotowanie

Filety rybne osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski i dopraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Obierz seler, marchew i pietruszkę. Zetrzyj je drobno na tarce. Przełóż do rondelka, zalej 3-4 szklankami wody i osól. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Koncentrat pomidorowy rozmieszaj z wywarem spod warzyw i wlej z powrotem. Pokrój w plasterki cebulę oraz pora, zeszklij na patelni. Dodaj do warzyw. Dopraw oregano, bazylią, słodką papryką, solą i pieprzem. Zagotuj krótko. Rybę podsmaż na patelni na złoto. Wyłóż usmażone filety do naczynia żaroodpornego i przykryj warstwą ugotowanych warzyw. Gdy wszystko ostygnie, przełóż do lodówki na 24 godziny.

image
FOTO: Envato Elements

Miseczka warzyw z kaszą i jajkiem 

Składniki

  • 1 jajko 
  • garść roszponki 
  • 4 rzodkiewki 
  • 1 ogórek 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1/2 awokado 
  • szczypiorek 
  • 1 torebka kaszy pęczak 

Przygotowanie

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przełóż do miseczki. Jajko ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki i przekrój na pół. W miseczce umieść opłukaną i osuszoną roszponkę, pokrojoną w plastry rzodkiewkę oraz pokrojone w paski ogórka, awokado i paprykę. Dodaj jajko, posyp szczypiorkiem. Możesz doprawić odrobiną soli, pieprzu i czosnku w granulkach.

image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
30. październik 2024 16:41