Kiedy zbierać rumianek?
Wiosną cały świat zaczyna kwitnąć. Pojawiają się także zioła, które zbieramy i suszymy z myślą o kolejnych porach roku. Wśród nich często sięgamy po rumianek, który znany jest ze swoich kojących właściwości. Najlepszą porą na zbieranie jego kwiatów jest przełom wiosny i lata. Wówczas rumianki zaczynają kwitnąć i oddadzą nam najwięcej swoich właściwości. Jeżeli aura będzie sprzyjająca, pierwsze kwiaty pojawią się już w maju - można je zebrać jeszcze zanim w pełni się rozwiną. Rumianek, podobnie jak inne zioła, należy suszyć w ciepłym, suchym, przewiewnym miejscu, a później przechowywać w ciemnym, szczelnym pojemniku.
Przepis na ciasto rumiankowe
Składniki:
- 120 g masła
- 200 g mąki
- 2 łyżki pokruszonego suszonego rumianku (może być herbata rumiankowa)
- 250 ml mleka
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
W rondelku rozpuść masło. Wsyp łyżkę rumianku do miski i zalej ją ciepłym masłem. Odstaw, by całkowicie wystygło. W tym samym rondelku podgrzej mleko, jednak pilnuj, by się nie zagotowało. Wsyp drugą łyżkę rumianku do mleka, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Do miski z masłem i rumiankiem wsyp cukier i szczyptę soli, wymieszaj, wbij jajka i połącz składniki. Cytrynę sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę i dodaj do ciasta. Wsyp proszek do pieczenia, dodaj ekstrakt z wanilii, a następnie mleko z rumiankiem oraz mąkę. Wymieszaj całość, by pozbyć się wszystkich grudek z ciasta. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, na około 40 minut. Przed podaniem możesz ozdobić ciasto cytrynowym lukrem.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements