StoryEditorDania z kiszoną kapustą

Nietypowy pomysł na ciasto: brownie z kiszonej kapusty

Na myśl o cieście z kiszonej kapusty rzednie ci mina? To bardzo źle! Taki wypiek zaskoczy cię swoją konsystencją i smakiem. Brownie z kiszonej kapusty to doskonały sposób, by wykorzystać nadmiar tej zdrowej kiszonki! Jaki jest przepis?

Jak długo można przechowywać kapustę kiszoną? 

Kapusta kiszona ma długą datę przydatności do spożycia, jeżeli tylko zadbamy o przechowywanie jej w odpowiednich warunkach. Domową kapustę po zakończeniu procesu fermentacji można pozostawić w naczyniu, w którym się kisiła, najlepiej w piwnicy. Można także przełożyć ją do czystych, wyparzonych słoików i zalać sokiem. Kapustę kiszoną należy przechowywać w jak najchłodniejszym miejscu. Idealnie sprawdzi się spiżarnia lub nawet lodówka. Wówczas kapusta będzie nadawała się do spożycia przez około rok. 

Przepis na brownie z kiszonej kapusty 

Składniki

  • 200 g opłukanej i drobno posiekanej kapusty kiszonej, 
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 1 kostka masła, 
  • 4 jajka, 
  • 250 g mąki pszennej, 
  • 200 g cukru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli,  
  • 100 g łuskanych pistacji 

Przygotowanie

Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka ubij z cukrem na gęstą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz kakao. Dodaj czekoladę z masłem, szybko wymieszaj, dodaj pistacje i kapustę. Przelej ciasto do tortownicy. Piecz około 50 minut w temperaturze 180°C.

image

Brownie z kapustą kiszoną

FOTO: Mariusz Kosmala

źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy nr. 51/2023

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

fot. Mariusz Kosmala/TPR

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. czerwiec 2024 01:31