Jak długo można przechowywać kapustę kiszoną?
Kapusta kiszona ma długą datę przydatności do spożycia, jeżeli tylko zadbamy o przechowywanie jej w odpowiednich warunkach. Domową kapustę po zakończeniu procesu fermentacji można pozostawić w naczyniu, w którym się kisiła, najlepiej w piwnicy. Można także przełożyć ją do czystych, wyparzonych słoików i zalać sokiem. Kapustę kiszoną należy przechowywać w jak najchłodniejszym miejscu. Idealnie sprawdzi się spiżarnia lub nawet lodówka. Wówczas kapusta będzie nadawała się do spożycia przez około rok.
Przepis na brownie z kiszonej kapusty
Składniki:
- 200 g opłukanej i drobno posiekanej kapusty kiszonej,
- 2 tabliczki mlecznej czekolady,
- 2 łyżki kakao,
- 1 kostka masła,
- 4 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 100 g łuskanych pistacji
Przygotowanie:
Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka ubij z cukrem na gęstą masę. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz kakao. Dodaj czekoladę z masłem, szybko wymieszaj, dodaj pistacje i kapustę. Przelej ciasto do tortownicy. Piecz około 50 minut w temperaturze 180°C.
źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy nr. 51/2023
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. Mariusz Kosmala/TPR