StoryEditorSezon na śliwki

Nietypowy pomysł na śliwkę. Poznaj przepis na żeberka ze śliwkami i miodem!

Soczyste, słodkie i w pięknym fioletowym kolorze – kto z nas nie kocha śliwek? Przełom sierpnia i września to czas, gdy można się nimi cieszyć w pełni. Owoce te stanowią wspaniały słodki kontrapunkt dla mięs, dlatego warto wykorzystać je w nieco mniej typowy sposób - i nie chodzi tu o schab ze śliwką. Jak przygotować pyszne żeberka miodowo-śliwkowe?

Dlaczego warto jeść świeże śliwki? 

Aromat śliwek, unoszący się w kuchni, to dla wielu osób znak, że przyszła jesień. Choć do tej kalendarzowej zostało jeszcze trochę czasu, nie ma na co czekać: warto wprowadzić śliwki do domowego jadłospisu już dziś! Zwłaszcza, że organizm nam za to podziękuje, bo te fioletowe owoce mają liczne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim są bogate w witaminy C, B i E - będą zatem wspierać budowanie odporności przed zimą oraz pozwolą usunąć z organizmu wolne rodniki. 

Dodatkowo, obecne w śliwkach pektyny świetnie wpływają na perystaltykę jelit, a magnez pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy. Świeże śliwki są niskokaloryczne – 100 g tych owoców to zaledwie 40 kcal, dlatego lepiej sięgnąć po nie teraz niż w sezonie zimowym, ponieważ śliwki suszone mają nierzadko nawet 240 kcal! 

Śliwki jako dodatek do mięs 

Śliwki świetnie sprawdzają się w deserach, zwłaszcza w połączeniu z cynamonem. Stanowią także niezastąpiony materiał na powidła. Jednak amatorzy tych owoców doskonale wiedzą, że ich wykorzystanie nie kończy się na cieście drożdżowym, a śliwkowe przetwory mogą mieć różny charakter. Stanowią bowiem doskonały dodatek do mięsa, zarówno w pikantnej, jak i w słodkiej oprawie – i to nie tylko w przypadku schabu ze śliwką. Proponujemy dziś recepturę, w której śliwki wraz z miodem są słodkim kontrapunktem dla żeberek. 

Przepis na żeberka w marynacie miodowej ze śliwkami 

Składniki: 

  • 1 kg żeberek 
  • 200 g śliwek, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 5 łyżek oleju, 
  • 2 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte przez praskę, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Przygotowanie: 

Wypestkuj śliwki. Następnie przygotuj marynatę. Przeciśnięty lub posiekany czosnek wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Obtocz żeberka w marynacie i odstaw przynajmniej na godzinę. 

Po upływie tego czasu podduś żeberka na patelni na oleju, aby nabrały koloru. Przełóż do naczynia do zapiekania, ułóż śliwki, przykryj przykrywką lub folią aluminiową i piecz około 30 minut. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut w temperaturze 170°C. 

Smacznego!

 

Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 18:19