StoryEditorSmaki z dzieciństwa

Nietypowy przepis na letni obiad: zupa wiśniowa na słodko

Latem wyjątkowo doceniamy wszystkie przepisy, które nie wymagają spędzenia wielu godzin w kuchni. Chętnie sięgamy też wówczas po sezonowe warzywa. A gdyby nieco zaszaleć i przygotować szybki obiad z owoców? Letnia wiśniowa zupa ze śmietanką zachwyci nie tylko najmłodszych! Poznaj przepis!

Właściwości zdrowotne wiśni - dlaczego warto je jeść? 

Nie wszyscy przepadają za kwaskowatym smakiem wiśni. W konkursie na popularność zdecydowanie wygrywają kuzynki tych owoców, czyli słodziutkie czereśnie. Warto się jednak przekonać do wiśni, ponieważ mają korzystny wpływ na nasze zdrowie! W 100 g wiśni znajdziemy 400 mg przeciwutleniaczy, czyli substancji, które spowalniają starzenie i chronią przed nowotworami. 

Za jedzenie tych owoców szczególnie podziękuje nam serce - są one bogate w potas, błonnik, witaminę C czy antocyjany, które mają dobry wpływ na układ krążenia. Wiśnie pomogą uszczelnić naczynia włosowate i obniżyć cholesterol, przeciwdziałają też powstawaniu skrzepów i zatorów w żyłach. W wiśniach obecna jest także melatonina, znana jako składnik leków na bezsenność. Te owoce pomogą więc również szybciej zasnąć. 

Przepis na zupę wiśniową 

Składniki

  • 600 g wiśni 
  • 5 łyżek cukru 
  • 0,5 szklanki śmietany 
  • szczypta soli 
  • 2 szczypty cynamonu 
  • 1 łyżka mąki pszennej 

Przygotowanie

Wiśnie umyj, osusz i pozbaw pestek. Zalej je wodą, wsyp cukier, sól oraz cynamon i gotuj, aż zmiękną. W osobnym naczyniu połącz śmietanę z mąką. Zahartuj ją, dolewając łyżkę ciepłej wody spod wiśni, a następnie wlej do garnka. Zagotuj zupę i odstaw do wystudzenia. Podawaj lekko ciepłą, samą lub z dodatkiem ulubionego makaronu, najlepiej domowego. 

Uwaga: zupę można zblendować, wówczas będzie miała konsystencję kremu. Można ją także podawać jako owocowy odpowiednik chłodnika, czyli całkowicie wystudzoną. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 19:31