StoryEditorSmaczne i szybkie!

Obiad bez mięsa? Wypróbuj kotlety z cukinii i pomidorów

Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez tradycyjnego niedzielnego obiadu. Inni jednak poszukują alternatyw, by co tydzień serwować rodzinie coś nowego. Dziś proponujemy kotlety warzywne z cukinii i pomidorów. Sprawdzą się świetnie nie tylko na niedzielny obiad!

Dlaczego warto jeść kotlety z warzyw? 

Kotlety warzywne to świetne rozwiązanie na obiad. Są oryginalne, więc gdy tradycyjne mielone czy schabowe trochę nam się znudzą, możemy sięgnąć po połączenia warzywne. Te z kolei są bardzo szerokie, bo rodzaj kotlecików czy placków można przygotować z wielu warzyw, począwszy od cebuli, skończywszy na kalafiorze. Takie danie jest sycące, ale zwykle lżejsze niż mięsny odpowiednik. 

Taka forma dania sprawdzi się, jeśli w domu są małe dzieci, które nie przepadają za surowymi warzywami. Kotlety mają bowiem nieco inną konsystencję i być może w ten sposób uda się przekonać do nich małego niejadka. 

Z czym podawać kotlety z warzyw? 

Kotlety warzywne mogą być serwowane podobnie jak te tradycyjne. Będą smaczne zarówno w towarzystwie ziemniaczanego puree, kaszy jak i ryżu. Jeśli szukasz sposobu, by zaskoczyć domowników lub gości, możesz zaserwować im burgery z kotletem roślinnym. No i warto pamiętać, że warzyw na talerzu nigdy za dużo - dlatego do obiadu możesz podać również np. karmelizowane marchewki, świeże warzywo lub surówkę. 

Przepis na kotlety z cukinii i pomidorów 

Składniki: 

  • 2 średnie cukinie 
  • 1 duży pomidor 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4-5 łyżek mąki 
  • jajko 
  • sól 
  • pieprz 

Przygotowanie: 

Cukinię umyj i zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na ok. 30 minut, aby puściła sok. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Z cukinii odlej nadmiar soku, dodaj pozostałe warzywa, mąkę, jajko oraz pokrojonego pomidora. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Łyżką nakładaj na patelnię. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano. 

Alternatywny przepis 

Jeśli chcesz, aby twoje kotlety były wegańskie, nie odlewaj soku z cukinii. Wymieszaj ręcznie warzywa i dodaj do nich mąkę - tyle, ile potrzeba, by ciasto stało się gęste i dało się z niego formować kotlety (ok. 1 szklanki). W tej wersji niepotrzebne będzie jajko.

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. maj 2024 17:02