Dlaczego warto jeść kotlety z warzyw?
Kotlety warzywne to świetne rozwiązanie na obiad. Są oryginalne, więc gdy tradycyjne mielone czy schabowe trochę nam się znudzą, możemy sięgnąć po połączenia warzywne. Te z kolei są bardzo szerokie, bo rodzaj kotlecików czy placków można przygotować z wielu warzyw, począwszy od cebuli, skończywszy na kalafiorze. Takie danie jest sycące, ale zwykle lżejsze niż mięsny odpowiednik.
Taka forma dania sprawdzi się, jeśli w domu są małe dzieci, które nie przepadają za surowymi warzywami. Kotlety mają bowiem nieco inną konsystencję i być może w ten sposób uda się przekonać do nich małego niejadka.
Z czym podawać kotlety z warzyw?
Kotlety warzywne mogą być serwowane podobnie jak te tradycyjne. Będą smaczne zarówno w towarzystwie ziemniaczanego puree, kaszy jak i ryżu. Jeśli szukasz sposobu, by zaskoczyć domowników lub gości, możesz zaserwować im burgery z kotletem roślinnym. No i warto pamiętać, że warzyw na talerzu nigdy za dużo - dlatego do obiadu możesz podać również np. karmelizowane marchewki, świeże warzywo lub surówkę.
Przepis na kotlety z cukinii i pomidorów
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek mąki
- jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cukinię umyj i zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na ok. 30 minut, aby puściła sok. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Z cukinii odlej nadmiar soku, dodaj pozostałe warzywa, mąkę, jajko oraz pokrojonego pomidora. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Łyżką nakładaj na patelnię. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano.
Alternatywny przepis
Jeśli chcesz, aby twoje kotlety były wegańskie, nie odlewaj soku z cukinii. Wymieszaj ręcznie warzywa i dodaj do nich mąkę - tyle, ile potrzeba, by ciasto stało się gęste i dało się z niego formować kotlety (ok. 1 szklanki). W tej wersji niepotrzebne będzie jajko.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements