StoryEditorPomysł na obiad

Obiad w czeskim stylu: wołowina w sosie z dżemem żurawinowym

Gdy za oknem chłód i słota, chętniej sięgamy po ciężkie, sycące dania, polane aromatycznymi sosami. Z pewnością można do nich zaliczyć wołowinę po czesku. Słodko-kwaskowy kontrapunkt dla soczystego mięsa stanowi odrobina żurawinowego dżemu. Jak przygotować ten przysmak?

Czym się charakteryzuje czeska kuchnia? 

Kuchnia czeska nie jest bardzo popularna w Polsce, choć Czesi to przecież nasi sąsiedzi. Mają jednak specyficzne upodobania kulinarne – ten kraj kojarzy się głównie z piwem i knedlikami, a niekiedy także z ciężką, tłustą kuchnią mięsną. To fakt, że gotowanie w czeskim stylu obejmuje wiele potraw mięsnych i mącznych, niewiele jest tam świeżych warzyw. Znajdziemy pewne podobieństwa do kuchni niemieckiej i nic w tym dziwnego – Czechy długo pozostawały pod wpływem potężnego sąsiada. Z kolei brak warzyw to efekt lat komunizmu, kiedy Czesi uprawiali na polach tylko opłacalne gatunki, rezygnując z wielu innych. 

Przepis na wołowinę z żurawiną po czesku 

Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej, 
  • 350 ml bulionu warzywnego, 
  • 100 ml wody, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 120 ml śmietanki 30%, 
  • 150 g masła, 
  • 2 cebule, 
  • pół selera, 
  • 3 marchewki, 
  • 2 korzenie pietruszki, 
  • cytryna, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • dżem żurawinowy. 

Przygotowanie

Obierz i oczyść wszystkie warzywa. Selera, marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule posiekaj w piórka. Polędwicę wołową umyj i osusz a następnie pokrój w plastry o grubości 2-3 cm. Każdy plaster oprósz solą i pieprzem. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym i obłóż je dookoła startymi warzywami. 

W rondelku rozpuść masło i dodaj sok z cytryny. Wymieszaj, by powstał jednolity płyn i polej nim mięso oraz warzywa. Odstaw naczynie w chłodne miejsce na godzinę. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Zamarynowane mięso zalej warzywnym bulionem, przykryj naczynie pokrywką i piecz przez 2 godziny. 

Po upływie 2 godzin wyjmij mięso z piekarnika i przełóż je na talerz. Warzywa, resztkę bulionu i wszystko to, co zostało w naczyniu żaroodpornym, umieść w rondelku, zblenduj i podgrzej. W osobnej miseczce umieść mąkę, wodę i śmietankę, rozmieszaj je na gładką masę bez grudek. Połącz z zawartością rondelka, by powstał sos. Podawaj mięso z sosem oraz łyżką dżemu żurawinowego na każdej porcji.

image
FOTO: Envato Elements
image
FOTO: Envato Elements

oprac. Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia poglądowe: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 22:08