Czym się charakteryzuje czeska kuchnia?
Kuchnia czeska nie jest bardzo popularna w Polsce, choć Czesi to przecież nasi sąsiedzi. Mają jednak specyficzne upodobania kulinarne – ten kraj kojarzy się głównie z piwem i knedlikami, a niekiedy także z ciężką, tłustą kuchnią mięsną. To fakt, że gotowanie w czeskim stylu obejmuje wiele potraw mięsnych i mącznych, niewiele jest tam świeżych warzyw. Znajdziemy pewne podobieństwa do kuchni niemieckiej i nic w tym dziwnego – Czechy długo pozostawały pod wpływem potężnego sąsiada. Z kolei brak warzyw to efekt lat komunizmu, kiedy Czesi uprawiali na polach tylko opłacalne gatunki, rezygnując z wielu innych.
Przepis na wołowinę z żurawiną po czesku
Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej,
- 350 ml bulionu warzywnego,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 120 ml śmietanki 30%,
- 150 g masła,
- 2 cebule,
- pół selera,
- 3 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- cytryna,
- sól,
- pieprz,
- dżem żurawinowy.
Przygotowanie:
Obierz i oczyść wszystkie warzywa. Selera, marchewki i pietruszki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule posiekaj w piórka. Polędwicę wołową umyj i osusz a następnie pokrój w plastry o grubości 2-3 cm. Każdy plaster oprósz solą i pieprzem. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym i obłóż je dookoła startymi warzywami.
W rondelku rozpuść masło i dodaj sok z cytryny. Wymieszaj, by powstał jednolity płyn i polej nim mięso oraz warzywa. Odstaw naczynie w chłodne miejsce na godzinę. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Zamarynowane mięso zalej warzywnym bulionem, przykryj naczynie pokrywką i piecz przez 2 godziny.
Po upływie 2 godzin wyjmij mięso z piekarnika i przełóż je na talerz. Warzywa, resztkę bulionu i wszystko to, co zostało w naczyniu żaroodpornym, umieść w rondelku, zblenduj i podgrzej. W osobnej miseczce umieść mąkę, wodę i śmietankę, rozmieszaj je na gładką masę bez grudek. Połącz z zawartością rondelka, by powstał sos. Podawaj mięso z sosem oraz łyżką dżemu żurawinowego na każdej porcji.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia poglądowe: envato elements