StoryEditorPrzepisy kulinarne

Przepis na omlet z boczkiem i szparagami

Chcemy Wam zaproponować przygotowanie prostego, ale jakże wspaniałego dania jakim jest omlet z boczkiem i szparagami. Jakie składniki są potrzebne na przygotowanie omletu?

Jakie składkini potrzebne są do omletu?

Żeby przygotować omlet ze szparagami i boczkiem potrzebne są następujące składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 50 g sera startego na małych oczkach (np. mozzarella, gouda),
  • sól i pieprz,
  • 10 szparagów,
  • 10 cienkich plasterków boczku.

Jak przygotować omlet ze szparagami i boczkiem?

Pichcenie omlety trzeba rozpocząć od szparagów. Na początek należy szparagi oczyścić, oderwać zdrewniałe części. Zagotować wodę i gotować szparagi około 5 minut. Następnie wyjąć szparagi z wody i osuszyć i każdy owinąć plasterkiem boczku.

Kolejny krok to ubicie jajek. Później dodajemy mleko, starty ser i przyprawy.

Wreszcie przychodzi czas na pieczenie. W tym celu należy wyłożyć papierem do pieczenia okrągłą formę i wylać do niej masę jajeczną. W masie układamy szparagi z boczkiem, lekko je dociskając.

Całość należy piec przez około 20 minut do czasu, aż jajka się zetną, a omlet zrumieni.

image

Omlet ze szparagami i boczkiem

FOTO:
pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. kwiecień 2024 04:53