Jakie składkini potrzebne są do omletu?
Żeby przygotować omlet ze szparagami i boczkiem potrzebne są następujące składniki:
- 3 jajka,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 50 g sera startego na małych oczkach (np. mozzarella, gouda),
- sól i pieprz,
- 10 szparagów,
- 10 cienkich plasterków boczku.
Jak przygotować omlet ze szparagami i boczkiem?
Pichcenie omlety trzeba rozpocząć od szparagów. Na początek należy szparagi oczyścić, oderwać zdrewniałe części. Zagotować wodę i gotować szparagi około 5 minut. Następnie wyjąć szparagi z wody i osuszyć i każdy owinąć plasterkiem boczku.
Kolejny krok to ubicie jajek. Później dodajemy mleko, starty ser i przyprawy.
Wreszcie przychodzi czas na pieczenie. W tym celu należy wyłożyć papierem do pieczenia okrągłą formę i wylać do niej masę jajeczną. W masie układamy szparagi z boczkiem, lekko je dociskając.
Całość należy piec przez około 20 minut do czasu, aż jajka się zetną, a omlet zrumieni.