StoryEditorOdczaruj czarne porzeczki

Pieczony sernik z czarną porzeczką: zrób go, a nie zechcesz innego!

Czarne porzeczki mają wielu zwolenników, ale też wielu przeciwników ze względu na ich kwaskowy smak. Stanowią jednak doskonałe dopełnienie dla słodkich ciast! Kremowy sernik na kruchym spodzie to jedno z nich. Wystarczy raz go spróbować - skradnie każde serce! Jak go zrobić?

Trwa sezon na czarne porzeczki. Dlaczego warto je jeść? 

Krzewy czarnych porzeczek bardzo często uprawiamy w przydomowym ogródku. Ze względu na ich kwaśny smak, te owoce bywają niedoceniane - robimy z nich tylko dżem bądź sok. To ogromny błąd! Czarne porzeczki to prawdziwa bomba witaminy C, dzięki czemu wpływają korzystnie na odporność organizmu. Prócz tego znajdziemy w nich witaminy z grupy B i witaminę E. Zawierają żelazo, wapń, potas, magnez i beta-karoten. Ich regularne spożywanie może pomóc obniżyć cholesterol, wyregulować poziom glukozy we krwi, poprawić trawienie oraz złagodzić stany zapalne. Tę ostatnią właściwość szczególnie doceniano w medycynie ludowej - wówczas liście czarnych porzeczek stosowano w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, w tym również przy problemach z dziąsłami. 

Przepis na sernik z czarną porzeczką 

Składniki

  • 3 szklanki mąki 
  • 200 g miękkiego masła 
  • 2/3 szklanki cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 500 g czarnej porzeczki 
  • 1/2 szklanki wody  
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 40 g mąki pszennej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej  
  • 1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie 
  • 250 gram serka mascarpone 
  • 3 duże jajka 
  • 1 szklanka drobnego cukru 
  • 1 budyń waniliowy 

Przygotowanie

Zacznij od zrobienia kruchego ciasta. W naczyniu umieść 3 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru pudru oraz 2 żółtka. Zagnieć ciasto, owiń je folią i odłóż do lodówki na 30 minut. 

Porzeczki umyj i oczyść z szypułek. Umieść je w garnku i gotuj przez około 10 minut. W kubku lub miseczce rozmieszaj 40 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej w 1/2 szklanki wody. Rozrobioną mąkę z wodą wlej do porzeczek i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. 

Dwukrotnie mielony twaróg, serek mascarpone i jajka umieść w misce. Wsyp cukier i proszek budyniowy. Utrzyj wszystkie składniki na jednolitą masę. 

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj, wyłóż nim formę wraz z bokami. Następnie wylej masę serową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę. Po tym czasie wylej na sernik masę porzeczkową i piecz jeszcze 15 minut. 

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. kwiecień 2024 23:13