Przygotowanie pizzy wbrew pozorom nie zajmuje zbyt dużo czasu, ale warto zwrócić uwagę, że ciasto potrzebuje też czasu na wyrośnięcie. Jednak w tym czasie możemy zająć się przygotowaniem innych rzeczy niezbędnych do przygotowania pysznej pizzy
Pizza wiejska - jakie składniki na ciasto i na farsz
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki mleka,
- 50 g drożdży,
- 6 łyżek oleju,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 2 szklanki mąki na pizzę.
Składniki na farsz:
- 150 g sera do pizzy, np. mozzarelli lub innego żółtego sera,
- 1/2 szklanki pasty pomidorowej,
- 10 plastrów szynki,
- 10 cienkich plasterków boczku,
- 100 g kiełbasy wiejskiej,
- 1 czerwona cebula,
- 10 pomidorów koktajlowych,
- listki rukoli do podania.
Przepis na pizzę wiejską
A oto sposób na wykonanie pizzy wiejskiej. Drożdże rozetrzeć, dodać ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić na 15 minut. Nagrzać piekarnik. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować cienko w kształt koła i rozłożyć na duże blachy. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki. Ciasto posmarować pastą, ułożyć starty ser, plasterki boczku, kiełbasy i szynki. Ułożyć połówki pomidorów koktajlowych oraz posiekaną cebulę. Zapiekać w piekarniku 15–25 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią.
Przed podaniem posypać świeżą rukolą.
Życzymy smacznego i wielu komplementów od biesiadników.
Kasia Kosmala