Dlaczego kapusta kiszona pomaga na kaca?
Niejeden z nas o poranku po szczególnie udanej imprezie usłyszał od mamy lub babci, by napić się soku z kiszonej kapusty. To bardzo cenna rada! Płyn, w którym kisiła się kapusta, nawodni organizm i pobudzi trawienie, w tym także pracę wątroby, która jest niezbędna do rozkładu alkoholu w organizmie. Co więcej, sok z kapusty kiszonej działa jak naturalny napój izotoniczny, bo uzupełnia wypłukane przez alkohol witaminy i minerały. Taka rekomendacja wystarczy, by sięgnąć po ten zbawczy płyn, a po sylwestrowej imprezie zafundować sobie rozgrzewającą i pobudzającą zupę z kapusty kiszonej!
Przepis na zupę krem z kiszonej kapusty
Składniki:
- 400 g wilgotnej kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 6 ziemniaków,
- kawałek korzenia selera,
- kawałek korzenia pietruszki,
- kawałek białej części pora,
- 1 i 1/2 l rosołu lub wywaru warzywnego,
- 200 g sera ricotta,
- oliwa z oliwek,
- ziarna słonecznika i dyni.
Przygotowanie
Z kapusty wyciśnij sok i odstaw go. Kapustę przepłukaj dwukrotnie, odciśnij. Pokrój cebulę w kostkę, a pora w talarki i zeszklij na maśle. Ziemniaki, seler, pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Zagotuj rosół, dodaj kapustę i warzywa. Gotuj 40 minut. Zupę zblenduj, ostrożnie dopraw sokiem z kiszonej kapusty, zagotuj. Dodaj połowę ricotty, wymieszaj. Krem podawaj z kawałkami ricotty, polany oliwą z oliwek i posypany ziarnami słonecznika i dyni.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy nr 51/2023
fot. Tygodnik Poradnik Rolniczy