StoryEditorObłędny smak!

Pomysł na karnawałową przekąskę: wypróbuj pączki wiedeńskie!

Pączki wiedeńskie, znane też pod nazwą pączków hiszpańskich i gniazdek, to przekąska, która sprawdzi się nie tylko w tłusty czwartek! Ich przygotowanie nie jest trudne, a ciasto samo w sobie nie zawiera cukru, więc posmakuje także tym, którzy na co dzień nie przepadają za słodyczami. Jak je zrobić?

Czym się różnią pączki wiedeńskie od zwykłych? 

Wiele osób boi się przygotowywać zwykłe pączki, ponieważ wymaga to sporo pracy i czasu. Pączki wiedeńskie mogą stać się dla nich dobrą alternatywą. Różnią się bowiem od tradycyjnych pączków tym, że do ich przygotowania nie używa się drożdży. Gniazdka robi się z ciasta parzonego – takiego samego, jak na ptysie czy karpatkę. Są zatem lżejsze i mają nieco inną konsystencję, niż zwykłe pączki na cieście drożdżowym. 

Pączki wiedeńskie nazywa się także pączkami hiszpańskimi i fani hiszpańskiej kuchni z pewnością skojarzą je z tamtejszym przysmakiem – churros. To dobre skojarzenie, bo jedne i drugie robi się z ciasta parzonego, jednak mają zupełnie inny kształt. 

Przepis na pączki wiedeńskie 

Składniki: 

  • 3 jajka 
  • szczypta soli 
  • 60 g masła 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 250 ml wody 
  • 150 g cukru pudru 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie: 

W rondelku umieść masło i wodę, dodaj szczyptę soli. Podgrzej składniki aż się zagotują. Gdy masło całkowicie się rozpuści, do gotującej się masy wsyp przesianą mąkę. Mieszaj energicznie, by powstało ciasto, które nie będzie przyklejać się do garnka. Następnie odstaw do przestygnięcia. Gdy ciasto będzie chłodne, wbijaj po jednym jajku i miksuj, aż składniki się połączą. 

Papier do pieczenia potnij na kwadraty o wymiarach ok. 8x8 cm. Ciasto umieść w rękawie cukierniczym i wyciskaj na papier do pieczenia przez szprycę w kształcie gwiazdki, tworząc okręgi. 

W dużym garnku rozgrzej olej. Gdy osiągnie ok. 170 stopni Celsjusza, wkładaj do niego wyciśnięte ciasto papierem do góry. Poczekaj, aż papier się odklei i usuń go z garnka. Pączki smaż z obu stron na złoto. Gdy będą gotowe, wyławiaj je łyżką i odkładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 

Pączki wiedeńskie nie są słodkie, więc przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem lub polać domowym lukrem.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. czerwiec 2024 02:13