Z czego robi się budyniowiec?
Budyniowiec jest prosty w przygotowaniu i robi się go dosyć szybko, dlatego to ciasto jest bardzo popularne w wielu polskich domach. Do jego przygotowania nie trzeba wielu składników ani wyrafinowanych umiejętności kulinarnych – potrzebne są składniki na kruchy spód, jajka, mleko oraz budyniowy proszek.
Ci, którzy chcą ulepszyć smak budyniowca lub dodać mu charakteru, mogą wypróbować ten przepis z dodatkiem jabłek. Wówczas należy obrane i pokrojone w plastry jabłka ułożyć na kruchym spodzie i zalać masą budyniową. Powstanie rodzaj budyniowej szarlotki, która z pewnością skradnie serce każdemu, kto jej spróbuje!
Przepis na prosty budyniowiec
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 80 g cukru
- 1 jajko i 1 białko
Przygotowanie:
W misce umieść składniki na kruchy spód, czyli mąkę, masło, cukier, jajko i żółtka oraz sól. Zagnieć je wszystkie razem, by powstało jednolite, zwarte ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, rozwałkuj je i wyłóż nim formę do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut.
Do rondelka wlej 250 ml mleka i podgrzej. W osobnym naczyniu rozmieszaj proszek budyniowy oraz cukier w drugiej części mleka. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, połącz składniki i wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia, dodaj żółtko i szybko wymieszaj. Przykryj budyń, by nie powstał kożuch i odstaw do ostygnięcia. Białka ubij na sztywno. Gdy budyń nieco ostygnie, wmieszaj do niego pianę z białek. Powstałą masę wylej na podpieczony spód ciasta i piecz jeszcze przez 25 minut.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements