StoryEditorProste ciasto

Pomysł na niedzielny deser: ciasto budyniowiec

Choć ciasto budyniowiec przygotowuje się na kruchym spodzie, to jego zrobienie wcale nie wymaga dużo czasu. Z tego powodu to doskonały przepis na deser po niedzielnym obiedzie – zrobisz go, zanim rosół się ugotuje! Co będzie potrzebne?

Z czego robi się budyniowiec? 

Budyniowiec jest prosty w przygotowaniu i robi się go dosyć szybko, dlatego to ciasto jest bardzo popularne w wielu polskich domach. Do jego przygotowania nie trzeba wielu składników ani wyrafinowanych umiejętności kulinarnych – potrzebne są składniki na kruchy spód, jajka, mleko oraz budyniowy proszek. 

Ci, którzy chcą ulepszyć smak budyniowca lub dodać mu charakteru, mogą wypróbować ten przepis z dodatkiem jabłek. Wówczas należy obrane i pokrojone w plastry jabłka ułożyć na kruchym spodzie i zalać masą budyniową. Powstanie rodzaj budyniowej szarlotki, która z pewnością skradnie serce każdemu, kto jej spróbuje! 

Przepis na prosty budyniowiec 

Składniki: 

  • 3 szklanki mąki  
  • 150 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3 żółtka 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
  • 500 ml mleka  
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego  
  • 80 g cukru  
  • 1 jajko i 1 białko  

Przygotowanie: 

W misce umieść składniki na kruchy spód, czyli mąkę, masło, cukier, jajko i żółtka oraz sól. Zagnieć je wszystkie razem, by powstało jednolite, zwarte ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, rozwałkuj je i wyłóż nim formę do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut. 

Do rondelka wlej 250 ml mleka i podgrzej. W osobnym naczyniu rozmieszaj proszek budyniowy oraz cukier w drugiej części mleka. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, połącz składniki i wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia, dodaj żółtko i szybko wymieszaj. Przykryj budyń, by nie powstał kożuch i odstaw do ostygnięcia. Białka ubij na sztywno. Gdy budyń nieco ostygnie, wmieszaj do niego pianę z białek. Powstałą masę wylej na podpieczony spód ciasta i piecz jeszcze przez 25 minut.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 08:44