Porowa zupa krem
Składniki:
- 600 g pora,
- 400 g ziemniaków,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 150 ml śmietany 30 proc.,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka świeżego szczypiorku,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Pora dokładnie umyj i posiekaj na kawałki razem z zieloną częścią. Przełóż pora do garnka i podsmaż go lekko na odrobinie masła lub oleju, następnie dodaj ziemniaki i zalej warzywa bulionem. Gotuj, aż ziemniaki i liście pora staną się miękkie. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i szczypiorkiem. Odstaw do ostudzenia, a następnie zblenduj na gładki krem i wykończ śmietanką. Podawaj z grzankami, a w wersji niewegetariańskiej z podsmażonym na chrupko boczkiem.
Risotto z porami
Składniki:
- 1 por,
- 400 g ryżu do risotto,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 200 g parmezanu,
- 50 g masła
Przygotowanie:
Pora umyj i pokrój białą część na cienkie plastry (możesz wykorzystać również liście, lecz wtedy risotto będzie się gotowało dłużej). Podsmaż je na patelni. Następnie wsyp ryż do risotto i podsmażaj na małym ogniu, aż stanie się szklisty. Podlej ryż z porami bulionem. Gdy risotto wchłonie płyn, uzupełniaj bulion. Na koniec wlej białe wino. Do gotowego risotto dodaj starty parmezan, wymieszaj dokładnie, dodaj masło pokrojone w małe kawałeczki. Przykryj patelnię i odstaw na 5-10 minut, by masło się roztopiło.
Wegetariańskie kotlety z kaszą i porem
Składniki:
- 1 duży por,
- 100 g kaszy pęczak,
- 1 marchewka,
- 0,5 pęczka świeżego szczypiorku,
- 1,5 szklanki mleka,
- 4 kromki suchego chleba,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pora dokładnie umyj i pokrój w całości na cienkie paseczki. Podgotuj go w gorącej wodzie przez około 10 minut, by twarde liście zmiękły. Odcedź i połącz z kaszą. Dodaj startą na tarce marchewkę i posiekany szczypiorek. Suchy chleb zalej mlekiem i odstaw na chwilę, by zmiękł. Połącz z kaszą i warzywami i wymieszaj, by powstała kleista masa. W razie potrzeby dodaj nieco bułki tartej. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj kotlety i smaż je na patelni, aż się przypieką, bądź w piekarniku przez około 20 minut.
Zielona szakszuka z porem i szpinakiem
Składniki:
- 200 g różyczek brokułu,
- 1 por,
- 0,5 cukinii,
- 400 g szpinaku,
- 0,5 pęczka natki pietruszki,
- 2 jajka,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię umyj i pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora dokładnie umyj i odetnij liście, białą część pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej nieco oliwy, podsmaż pora, następnie dodaj szpinak i brokuły (mogą być mrożone) oraz cukinię. Podduś przez około 5-10 minut. Za pomocą szpatułki zrób miejsce na jajka i wbij je ostrożnie. Przykryj patelnię i gotuj przez chwilę na małym ogniu, aż jajka się zetną. Dopraw solą i pieprzem, podawaj szakszukę posypaną pietruszką.
Klasyczna surówka z porem i marchewką
Składniki:
- 1 por
- 2 marchewki,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki majonezu,
- sok z 0,5 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pora dokładnie umyj i odetnij zieloną część - do surówki potrzebna będzie tylko biała. Pokrój korzeń pora na cienkie paseczki. Marchewki wyszoruj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak samo jabłka. Połącz owoce i warzywa, skrop sokiem z cytryny, dodaj majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie i podawaj do obiadu.
oprac. Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements