Czym różnią się dżem, konfitura i powidła?
Choć czasem używamy tych trzech wyrazów jako znaczących to samo, przygotowanie dżemu, konfitury i powideł nieco się od siebie różni. Przede wszystkim, w przypadku konfitur użyjemy więcej cukru, niż przy robieniu dżemu. Do konfitur wykorzystujemy najładniejsze owoce, dlatego zwykle uważa się ten typ przetworów za nieco bardziej szlachetny od dżemów, które są świetnym sposobem na wykorzystanie owoców nieco gorszej jakości.
Z kolei powidła to częściowa odwrotność konfitur. Choć na oko właściwie nie sposób rozróżnić jednych od drugich, sekret tkwi w przygotowaniu. Powidła robi się bowiem z minimalną ilością cukru. Dodatkowo powinny one być tak długo smażone w rondlu lub na patelni, aż cała znajdująca się w nich woda wyparuje.
Jak zrobić powidła śliwkowe w piekarniku?
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 100 g cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka cynamonu
- kilka goździków
Przygotowanie:
Wybierz najładniejsze śliwki, umyj je, osusz, usuń pestki i ogonki. Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym lub na czystej blaszce. Dodaj cukier, ocet i przyprawy, wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę. Po tym czasie odlej sok, który puściły śliwki. Usuń folię i włóż naczynie ze śliwkami do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez 3,5 godziny.
Po tym czasie wyjmij naczynie ze śliwkami i zblenduj owoce lub ubij je tłuczkiem do ziemniaków. Wstaw do piekarnika na jeszcze 10 minut. Następnie jeszcze gorące przełóż do słoików i ustaw je do góry dnem.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements