Przepis na chleb razowy
Składniki:
- 500 g mąki pszennej razowej typ 1850
- 500 ml wody
- 25 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 100 g pestek słonecznika
Przygotowanie:
Przygotuj rozczyn z drożdży, 300 ml ciepłej wody, cukru oraz 3 łyżek mąki. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn ruszy, wymieszaj go z mąką i solą oraz oliwą. Dokładnie wyrób ciasto, a następnie odstaw je na 30 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, dodaj do niego pestki słonecznika i wyrób na nowo. Przełóż do blachy, wysypanej mąką i odstaw do ostatniego wyrośnięcia na co najmniej 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W tej temperaturze piecz chleb przez 40-50 minut.
Jak zrobić chleb na zakwasie?
Składniki:
- 400 g mąki żytniej typ 2000
- 1,5 szklanki wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 5-dniowy zakwas
Przygotowanie:
Do pieczenia chleba na zakwasie trzeba przygotować się 5 dni wcześniej, nastawiając zakwas. W dużym słoiku mieszamy 30 g mąki żytniej i 30 ml letniej wody. Odstawiamy w ciemne miejsce. Każdego dnia “dokarmiamy” zakwas, dodając do słoika po 30 g mąki i 30 ml wody. Po 5 dniach zakwas powinien być gotowy.
Zakwas wymieszaj w misce z 400 g mąki, solą oraz cukrem. Dodaj 1,5 szklanki wody, wymieszaj dokładnie i odstaw masę na 3 godziny. Po tym czasie przełóż ją do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na 45 minut. Piecz w temp. 200 stopni Celsjusza przez godzinę.
Przepis na chleb graham na suchych drożdżach
Składniki:
- 7 g suchych drożdży (mała paczka)
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej typ 2000
- 2 szklanki mąki pszennej typ 750
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, w tym cukier i sól. Następnie dolej 1,5 szklanki ciepłej wody i łyżkę oleju. Wymieszaj ciasto i odstaw je do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie przełóż je do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jesze na ok. 40 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz chleb przez 45 minut.
Przepis na chleb z dyni
Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 500 ml ciepłej wody
- 15 g suchych drożdży (2 małe opakowania)
- 300 g miąższu z dyni
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 100 g łuskanych pestek dyni
Przygotowanie:
Miąższ z dyni oczyść z pestek i zetrzyj na tarce. W naczyniu wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, sól, cukier. Wlej wodę i połącz wszystko na jednolitą masę. Następnie dodaj dynię, zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wymieszaj ciasto i przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posyp pestkami dyni. Odstaw na 10 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz chleb przez godzinę.
Jak zrobić chleb z cukinii?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 g cukinii
- 30 g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mąkę, suche drożdże oraz cukier. Zalej ciepłą wodą i wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie umyj cukinię i zetrzyj na tarce. Po 30 minutach do ciasta wbij jajko i dodaj cukinię. Wymieszaj dokładnie i przełóż masę do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz chleb przez ok. 45 minut.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements