StoryEditorKuchenne triki

Poznaj banalnie proste triki na idealnie miękkie kluski leniwe!

Kluski leniwe to dla wielu osób smak dzieciństwa. Chętnie także gotujemy je własnym dzieciom, szczególnie tym, które przepadają za łakociami, gdyż leniwe często podaje się na słodko. Jednak ich najważniejsza cecha to idealna miękkość i rozpływanie się w ustach! Jak w najprostszy sposób osiągnąć ten spektakularny efekt?

Jak zrobić miękkie kluski leniwe? 

Kluski leniwe nazywa się także często pierogami leniwymi. Choć z wyglądu przypominają raczej kopytka, nazwa ta przyjęła się prawdopodobnie dlatego, że z podobnych składników przygotowuje się pierogi ruskie. Jednak w przypadku leniwych nie ma potrzeby wałkowania ciasta, wykrawania i nadziewania farszem – dlatego te kluski to wersja dla leniuszków

Idealne kluski leniwe powinny być puszyste, a przy tym niezwykle miękkie. Najgorsze, co może być, to gumowate i twarde leniwe! Okazuje się jednak, że tej kulinarnej wpadki bardzo łatwo uniknąć. Kluczem jest odpowiedzialne podejście do przepisu: sekret idealnych klusek tkwi w przestrzeganiu proporcji. Na pół kilo twarogu powinno przypadać pół szklanki mąki pszennej. Nawet jeżeli ciasto w ręku będzie wydawało się delikatne, nie należy dosypywać mąki! Jeżeli dodamy jej więcej, leniwe wyjdą twarde

Puszyste leniwe – jak osiągnąć ten efekt? 

Druga, obok miękkości, cecha idealnych leniwych, to puszystość ciasta. W tym przypadku również wystarczy jeden prosty trik. Aby ciasto było idealnie puchate, przed dodaniem jajek należy oddzielić białka od żółtek i ubić te pierwsze na pianę - nie musi być idealnie sztywna, ważne, by była napowietrzona. Żółtka dodajemy do masy od razu a pianę pod koniec, mieszając tylko do połączenia się składników. Spektakularny efekt gwarantowany! 

Przepis na idealne kluski leniwe 

Składniki: 

  • 500 g tłustego twarogu 
  • 2 jajka 
  • sól 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 0,5 szklanki mąki pszennej 

Przygotowanie

Twaróg zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę w taki sposób, by nie było grudek. Umieść go w naczyniu. Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Żółtka dodaj do twarogu, białka umieść w osobnej misce. Do sera dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną i płaską łyżeczkę soli. Wymieszaj masę łyżką by składniki się połączyły. Białka ubij na pianę i dodaj ją do ciasta na leniwe, mieszając łyżką lub szpatułką. Ciasto podziel na mniejsze porcje, każdą porcję wykładaj na oprószony mąką blat i ręcznie formuj wałeczki o średnicy około 3 cm. Następnie ostrym nożem pokrój je na skośne kluski jednakowej wielkości. Wrzucaj je do garnka z osoloną, gotującą się wodą. Wyławiaj po około minucie od momentu, gdy kluski wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze zrumienioną na maśle bułką tartą i cynamonem.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 14:34