StoryEditorPyszne wypieki

Poznaj prosty przepis na najlepsze cynamonki!

Maślane cynamonowe bułeczki przyszły do nas ze Skandynawii. Można je spotkać nawet w restauracji popularnej szwedzkiej sieci meblowej. Jednak nie potrzeba wyprawy do marketu, by cieszyć się ich smakiem! Jak zrobić najlepsze cynamonki w domu?

Skąd się wzięły cynamonowe bułeczki Kanelbullar? 

Cynamonowe bułeczki to przysmak, który szczególnie popularny jest w Szwecji. Nosi tam nazwę Kanelbullar. Popularność zyskały także w Ameryce, jednak tam zwykle wykończone są słodką polewą, z której fani nieco bardziej wytrawnych smaków mogą zrezygnować. 

Kanebullar, zwane po polsku często cynamonkami, zrobiły prawdziwą rewolucję w świecie deserów. Są proste i stosunkowo szybkie do zrobienia, przygotowuje się je z drożdżowego ciasta. Zyskały na świecie tylu zwolenników, że od kilku lat 4 października obchodzi się nawet Dzień Cynamonowej Bułeczki! 

Przepis na cynamonki 

Składniki: 

  • 250 g mąki 
  • 125 g mleka 
  • 40 g masła 
  • 45 g cukru 
  • 4 g suchych drożdży (1/2 opakowania) 
  • szczypta soli 
  • 25-30 g roztopionego masła 
  • 65 g cukru 
  • 2 łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie

Wymieszaj w misce mąkę, cukier, sproszkowane drożdże i szczyptę soli. Masło roztop w rondelku i odstaw, by przestygło. Podgrzej mleko do temperatury ok. 30 stopni Celsjusza. Dodaj masło i mleko do suchych składników i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do nasmarowanej olejem miski. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, by ciasto wyrosło. 

Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta. Posmaruj niewielką ilością roztopionego masła i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Prostokąt zawiń w rulon i pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Układaj plastry na płasko na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Bułeczki piecz ok. 10 minut w temp. 170 stopni Celsjusza. 

Gotowe cynamonki możesz polać lukrem lub polewą z serka kremowego. 

Uwaga: Z cynamonowych bułeczek możesz także zrobić wieniec. Ułóż je na blasze lub w tortownicy blisko siebie, by wyrastające ciasto połączyło się w jeden wypiek. 

image

Cynamonowe bułeczki możesz podać z lukrem lub polewą.

FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 04:47