Skąd się wzięły cynamonowe bułeczki Kanelbullar?
Cynamonowe bułeczki to przysmak, który szczególnie popularny jest w Szwecji. Nosi tam nazwę Kanelbullar. Popularność zyskały także w Ameryce, jednak tam zwykle wykończone są słodką polewą, z której fani nieco bardziej wytrawnych smaków mogą zrezygnować.
Kanebullar, zwane po polsku często cynamonkami, zrobiły prawdziwą rewolucję w świecie deserów. Są proste i stosunkowo szybkie do zrobienia, przygotowuje się je z drożdżowego ciasta. Zyskały na świecie tylu zwolenników, że od kilku lat 4 października obchodzi się nawet Dzień Cynamonowej Bułeczki!
Przepis na cynamonki
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g mleka
- 40 g masła
- 45 g cukru
- 4 g suchych drożdży (1/2 opakowania)
- szczypta soli
- 25-30 g roztopionego masła
- 65 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce mąkę, cukier, sproszkowane drożdże i szczyptę soli. Masło roztop w rondelku i odstaw, by przestygło. Podgrzej mleko do temperatury ok. 30 stopni Celsjusza. Dodaj masło i mleko do suchych składników i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do nasmarowanej olejem miski. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę, by ciasto wyrosło.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta. Posmaruj niewielką ilością roztopionego masła i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Prostokąt zawiń w rulon i pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Układaj plastry na płasko na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Bułeczki piecz ok. 10 minut w temp. 170 stopni Celsjusza.
Gotowe cynamonki możesz polać lukrem lub polewą z serka kremowego.
Uwaga: Z cynamonowych bułeczek możesz także zrobić wieniec. Ułóż je na blasze lub w tortownicy blisko siebie, by wyrastające ciasto połączyło się w jeden wypiek.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements