Letni smakołyk nie tylko dla fanów sera
Sernik po szwedzku z pewnością skusi każdego wielbiciela serowych wypieków. Jednak nawet ci, którzy na co dzień od nich stronią, skuszą się na mały kawałek. Wyróżnia się lekko grudkowatą konsystencją, która wynika z tego, że nie używa się do niego mielonego twarogu. Dodatkowo wcale nie tak trudno go przygotować: przy dobrej organizacji pracy wystarczą dwa naczynia i deska do krojenia! Jest miękki i lekki, idealnie sprawdzi się jako deser na letnie popołudnie w ogrodzie. Ciasto zyska dodatkową świeżość, jeśli udekorujesz je na przykład truskawkami i miętą.
Jak przygotować sernik po szwedzku?
Składniki:
- 150 g cukru
- 500 g truskawek, malin lub innych jagód
- 3 łyżki świeżo posiekanej mięty
- masło do posmarowania blachy
- 100 g blanszowanych migdałów
- 360 g niezmielonego twarogu
- 180 g słodkiej śmietanki
- 175 ml mleka
- 30 g mąki
- 3 jaja
- cukier puder
- bita śmietana do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W sporej misce wymieszaj 65 g cukru, pokrojone truskawki lub maliny i miętę. Odstaw na około godzinę w miejsce o temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blachę do pieczenia, smarując ją masłem.
Do blendera wrzuć migdały i resztę cukru. Miksuj, aż uzyskasz ładnie zmieloną mieszankę. Dodaj ser, słodką śmietankę, mleko, mąkę i jajka i mieszaj, aż uzyskasz kremową masę. Nie przejmuj się, jeśli masa będzie wydawała się mokra - płyn odparuje podczas pieczenia.
Przełóż masę twarogową do wysmarowanej masłem blachy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45-60 minut, aż się zarumieni.
Po ostudzeniu posyp sernik cukrem pudrem. Podawaj z owocami, miętą i bitą śmietaną.
Smacznego!
Zuzanna Ćwiklińska
fot. Envato Elements