StoryEditorKuchenny HIT!

Poznaj przepis na sernik po szwedzku. Będziesz zachwycona!

Jeśli uwielbiasz serniki, ale myśl o ciężkim cieście w upalne dni cię zniechęca, wypróbuj przepis na sernik po szwedzku. Ten deser łączy w sobie wszystko to, co najlepsze w serniku, a dodatkowo jest lekki i puszysty. Jak go przygotować?

Letni smakołyk nie tylko dla fanów sera 

Sernik po szwedzku z pewnością skusi każdego wielbiciela serowych wypieków. Jednak nawet ci, którzy na co dzień od nich stronią, skuszą się na mały kawałek. Wyróżnia się lekko grudkowatą konsystencją, która wynika z tego, że nie używa się do niego mielonego twarogu. Dodatkowo wcale nie tak trudno go przygotować: przy dobrej organizacji pracy wystarczą dwa naczynia i deska do krojenia! Jest miękki i lekki, idealnie sprawdzi się jako deser na letnie popołudnie w ogrodzie. Ciasto zyska dodatkową świeżość, jeśli udekorujesz je na przykład truskawkami i miętą. 

Jak przygotować sernik po szwedzku?

Składniki: 

  • 150 g cukru 
  • 500 g truskawek, malin lub innych jagód 
  • 3 łyżki świeżo posiekanej mięty 
  • masło do posmarowania blachy 
  • 100 g blanszowanych migdałów 
  • 360 g niezmielonego twarogu 
  • 180 g słodkiej śmietanki 
  • 175 ml mleka 
  • 30 g mąki 
  • 3 jaja 
  • cukier puder 
  • bita śmietana do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

W sporej misce wymieszaj 65 g cukru, pokrojone truskawki lub maliny i miętę. Odstaw na około godzinę w miejsce o temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blachę do pieczenia, smarując ją masłem. 

Do blendera wrzuć migdały i resztę cukru. Miksuj, aż uzyskasz ładnie zmieloną mieszankę. Dodaj ser, słodką śmietankę, mleko, mąkę i jajka i mieszaj, aż uzyskasz kremową masę. Nie przejmuj się, jeśli masa będzie wydawała się mokra - płyn odparuje podczas pieczenia. 

Przełóż masę twarogową do wysmarowanej masłem blachy i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45-60 minut, aż się zarumieni. 

Po ostudzeniu posyp sernik cukrem pudrem. Podawaj z owocami, miętą i bitą śmietaną.

Smacznego!

 

Zuzanna Ćwiklińska

fot. Envato Elements

 

 

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. listopad 2024 09:27