StoryEditorPrzełam kuchenny stereotyp

Poznaj przepis na zupę z brukselki i pokochaj to warzywo!

Jedni ją kochają, dla innych jest koszmarem z dzieciństwa i obiektem nienawiści - to może być tylko brukselka! Te niepozorne, małe kapustki zimą mogą stanowić wspaniałe źródło witamin, a przygotowana z nich zupa posmakuje nawet tym, którzy na co dzień unikają brukselki. Jak przygotować to danie?

Jak gotować brukselkę żeby nie była gorzka? 

Tym, co odstrasza od brukselki wiele osób, jest mit o gorzkim smaku tego warzywa. Tymczasem jednak jeśli ugotujemy te kapustki odpowiednio, wcale nie muszą być gorzkie! 

Jeżeli planujemy podać brukselkę jako dodatek do obiadu, np. samą lub z bułką tartą, warto ugotować ją w wodzie doprawionej nie tylko solą, ale także cukrem w równych proporcjach. Na 1 l wody powinna to być 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru. Inną popularną metodą pozbycia się goryczki jest gotowanie brukselki z mlekiem. Warzywa w garnku należy zalać wodą a następnie dodać 3/4 szklanki mleka i gotować na małym ogniu. 

Z kolei dla brukselek, które chcemy przerobić na zupę czy zapiekankę, można wykorzystać inny sposób, jakim jest mrożenie. Wystarczy dzień wcześniej umieścić je w zamrażalniku. Brukselki nie trzeba później rozmrażać, można od razu umieścić ją we wrzątku. Jeżeli nie mamy tyle czasu, warzywom wystarczy godzina w zamrażarce, by przykry gorzki posmak zniknął

Przepis na zupę-krem z brukselki 

Składniki: 

  • 0,5 kg brukselki 
  • 1 marchewka 
  • 500 ml rosołu warzywnego 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 cebula 
  • sól, pieprz 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego  
  • szczypta ziół prowansalskich 

Przygotowanie: 

Marchewkę obierz i pokrój w plastry. Brukselki umyj, obierz i pokrój na połówki. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę i brukselki. Podsmażaj przez chwilę, następnie zalej rosołem warzywnym. Dodaj przyprawy, przykryj garnek i gotuj tak długo, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj całość i dolej mleko – w razie potrzeby zmniejsz lub zwiększ ilość płynu, by zupa osiągnęła odpowiednią konsystencję. Podawaj z grzankami.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 20:27