StoryEditorKuchnia tradycyjna

Poznaj smaki wschodu i wypróbuj przepis na litewskie kołduny!

Litewskie kołduny to danie, które wiele osób kojarzy z babciną kuchnią. Najbardziej popularne są we wschodniej części Polski, na Litwie oraz na Białorusi. Proponujemy nieco unowocześniony przepis, który jednak nie odbiera kołdunom ich wyjątkowego smaku! Jak je ugotować?

Czym się różnią pierogi od kołdunów? 

Ponieważ kołduny mają odrębną nazwę, wydawać się może, że są czymś innym niż pierogi. Jednak w rzeczywistości ta wschodnia potrawa to właśnie jeden z rodzajów pierogów. Najczęściej lepi się je w kształcie zbliżonym do uszek, jednak równie dobrze mogą wyglądać jak tradycyjne polskie pierogi

Z kolei tym, co odróżnia kołduny od uszek, jest farsz. Uszka, które podajemy na Wigilię, nadziewane są zwykle kapustą i grzybami. Tymczasem farsz do kołdunów musi być mięsny, wzbogacony odpowiednimi przyprawami. Zatem choć pierogi, uszka i kołduny mogą wyglądać bardzo podobnie do siebie, każda z tych potraw jest nieco inna! 

Prosty przepis na litewskie kołduny 

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 140 ml ciepłej wody, 
  • sól 

Farsz: 

  • 300 g mielonej wołowiny, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka majeranku, 
  • 1 łyżka lubczyku, 
  • sól i pieprz, 
  • smalec do smażenia 

Przygotowanie: 

Mąkę przesiej do miski. Wbij jajko, dodaj sól i masło. Wymieszaj całość, stopniowo dolewając ciepłą wodę. Gdy ciasto będzie gotowe, owiń je folią i odłóż na ok. 30 minut, by odpoczęło. 

W tym czasie przygotuj farsz. Czosnek i cebulę obierz z łupinek i drobno pokrój. Podsmaż na smalcu, aż cebula się zeszkli. Połącz zawartość patelni z surowym mięsem wołowym, dodaj majeranek, lubczyk, sól i pieprz. Wyrabiaj całość przez ok. 5 minut. 

Ciasto rozwałkuj cienko. Za pomocą szklanki wycinaj z niego okręgi. Na każdy okrąg nakładaj około łyżeczki farszu mięsnego i zaklejaj w wybrany sposób, formując uszka lub pierożki. Gotuj je w gorącej, osolonej wodzie albo w bulionie przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawaj w rosole, jako dodatek do czerwonego barszczu lub samodzielnie, z masłem i śmietaną.

image
FOTO: Elina Fairytale/pexels

Zuzanna Ćwiklińska

fot. Polina Tankilevitch, Elina Fairytale/Pexels

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 05:24