StoryEditor

Proste ale wykwintne przekąski na sylwestra

Świąteczna aura już za nami. Teraz czas przygotować się na koniec roku, który zbliża się wielkimi krokami! Jeśli planujesz przyjęcie, koniecznie zapoznaj się z naszymi propozycjami wykwintnych sylwestrowych przekąsek, które zrobisz z łatwością i którymi na pewno zachwycisz swoich gości!

Niezwykła przekąska na sylwestra: nadziewane cebule 

Składniki: 

  • 12 niewielkich cebul 
  • 5 łyżek drobno startego parmezanu 
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 pomidor 
  • 250 ml (kieliszek) białego wina 
  • przyprawy: rozmaryn, tymianek 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie: 

Zacznij od obrania cebul z łupin. Następnie zetnij ogonek. Wytnij środek z każdej cebuli, zostawiając 2-3 warstwy, by zachowała kształt. Włóż na 5 minut do osolonego wrzątku. Środek cebul posiekaj drobno i podsmaż na patelni. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Następnie dodaj posiekane zioła (mogą być też suszone), pokrojonego w drobną kostkę pomidora, śmietanę i parmezan. Przez chwilę podduszaj wszystko na patelni. Następnie nałóż masę do środka cebul. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zalej winem. Piecz przez około 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. 

image
FOTO: Envato Elements

Jak zrobić wytrawne tartaletki z grzybami? 

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej 
  • 125 g zimnego masła 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 50 ml zimnej wody 
  • 1 szklanka leśnych grzybów, pokrojonych w kostkę 
  • 1 cebula szalotka 
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu 
  • 125 ml kwaśnej śmietany 30%  
  • oliwa do smażenia  
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 

W misce lub na stolnicy umieść mąkę, masło, żółtko i sól. Posiekaj szybko. Dodaj wodę i zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i na godzinę włóż do lodówki. 

Szalotkę posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj grzyby i duś razem przez 10 minut. Następnie wlej śmietankę, zagotuj i odstaw do wystygnięcia. 

Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko. Wyklej nim foremki do tartaletek. Następnie nałóż farsz i posyp po wierzchu parmezanem. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut. 

image
FOTO: Envato Elements

Ziołowe przekąski na raz 

Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej, 
  • 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych, 
  • 125 ml letniej wody, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1/2 łyżeczki cukru, 
  • oliwa do posmarowania, 
  • 70 g masła, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 
  • 1 płaska łyżeczka soli, 
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu, 
  • 1 opakowanie mozzarelli 
  • 1 opakowanie suszonego tymianku 

Przygotowanie: 

Wodę wlej do miski, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj mąkę i sól, wyrób ciasto, by było gładkie i elastyczne. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie krótko je zagnieć i rozwałkuj na prostokąt. Posyp parmezanem i palcami delikatnie wgnieć ser w ciasto. Za pomocą noża lub noża do pizzy pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 3cm. Następnie pokrój paski w poprzek, by otrzymać kawałki wielkości mniej więcej 3 na 4 cm, lub zwiń je w ślimaczki. Ułóż na blasze do pieczenia. 

W rondelku rozpuść masło, dodaj czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę, sól oraz pietruszkę. Odstaw do wystygnięcia. Gdy masło ostygnie, posmaruj nim każdy prostokąt ciasta. Posyp po wierzchu drobno pokrojoną mozzarellą i szczyptą suszonego tymianku. Piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu posmaruj pozostałym masłem czosnkowym. Takie przekąski możesz podawać z podgrzanym płynnym miodem. 

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. czerwiec 2024 03:49