Niezwykła przekąska na sylwestra: nadziewane cebule
Składniki:
- 12 niewielkich cebul
- 5 łyżek drobno startego parmezanu
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 250 ml (kieliszek) białego wina
- przyprawy: rozmaryn, tymianek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zacznij od obrania cebul z łupin. Następnie zetnij ogonek. Wytnij środek z każdej cebuli, zostawiając 2-3 warstwy, by zachowała kształt. Włóż na 5 minut do osolonego wrzątku. Środek cebul posiekaj drobno i podsmaż na patelni. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Następnie dodaj posiekane zioła (mogą być też suszone), pokrojonego w drobną kostkę pomidora, śmietanę i parmezan. Przez chwilę podduszaj wszystko na patelni. Następnie nałóż masę do środka cebul. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zalej winem. Piecz przez około 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Jak zrobić wytrawne tartaletki z grzybami?
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml zimnej wody
- 1 szklanka leśnych grzybów, pokrojonych w kostkę
- 1 cebula szalotka
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 125 ml kwaśnej śmietany 30%
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W misce lub na stolnicy umieść mąkę, masło, żółtko i sól. Posiekaj szybko. Dodaj wodę i zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i na godzinę włóż do lodówki.
Szalotkę posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj grzyby i duś razem przez 10 minut. Następnie wlej śmietankę, zagotuj i odstaw do wystygnięcia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko. Wyklej nim foremki do tartaletek. Następnie nałóż farsz i posyp po wierzchu parmezanem. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
Ziołowe przekąski na raz
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 20 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych,
- 125 ml letniej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- oliwa do posmarowania,
- 70 g masła,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 0,5 szklanki tartego parmezanu,
- 1 opakowanie mozzarelli
- 1 opakowanie suszonego tymianku
Przygotowanie:
Wodę wlej do miski, dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj mąkę i sól, wyrób ciasto, by było gładkie i elastyczne. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie krótko je zagnieć i rozwałkuj na prostokąt. Posyp parmezanem i palcami delikatnie wgnieć ser w ciasto. Za pomocą noża lub noża do pizzy pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 3cm. Następnie pokrój paski w poprzek, by otrzymać kawałki wielkości mniej więcej 3 na 4 cm, lub zwiń je w ślimaczki. Ułóż na blasze do pieczenia.
W rondelku rozpuść masło, dodaj czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę, sól oraz pietruszkę. Odstaw do wystygnięcia. Gdy masło ostygnie, posmaruj nim każdy prostokąt ciasta. Posyp po wierzchu drobno pokrojoną mozzarellą i szczyptą suszonego tymianku. Piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu posmaruj pozostałym masłem czosnkowym. Takie przekąski możesz podawać z podgrzanym płynnym miodem.
Zuzanna Ćwiklińska
zdjęcia: envato elements