StoryEditorKultowe dania

Prywatka jak w PRL-u: 7 przepisów na przekąski z czasów Polski Ludowej

Marzysz o prywatce w PRL-owskim klimacie? Nie osiągniesz tego bez odpowiedniego menu! Te kultowe dania musiały się znaleźć na każdym stole podczas spotkania rodzinnego z bliskimi. Jak je przygotować?

Spis treści:

Przepis na klasyczną sałatkę jarzynową 

Tego “reliktu PRL-u" nie chcemy zapomnieć! Sałatka jarzynowa to wciąż niekwestionowana królowa polskich stołów. Nie inaczej było za PRL-u. Jaki jest przepis? 

Składniki:  

  • 2 marchewki  
  • 2 pietruszki  
  • 1 seler  
  • 3 ziemniaki  
  • 4 jajka  
  • 1 jabłko  
  • 2 ogórki kiszone  
  • 1 cebula  
  • 250 g zielonego groszku  
  • 4 łyżki majonezu  
  • sól, pieprz  

Przygotowanie:  

Ugotuj jajka na twardo, przelej zimną wodą i odstaw, by ostygły. Następnie ugotuj warzywa: oczyść marchewkę, pietruszkę i selera i gotuj je do miękkości - możesz także wykorzystać jarzyny z rosołu lub wywaru. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki. Ostudź wszystkie warzywa. Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie pokrój ugotowane jarzyny, ogórki kiszone oraz jabłko. Cebulę posiekaj drobno. Umieść wszystko w dużej misce. Dodaj groszek - jeżeli używasz konserwowego, odcedź go wcześniej z zalewy. Wymieszaj warzywa i jajka. Dopraw całość majonezem oraz pieprzem i solą do smaku. 

image
FOTO: Envato Elements

Przepis na domowy paprykarz szczeciński 

Paprykarz szczeciński znamy najczęściej jako gotowy produkt, kupowany w puszce. W PRL-u nierzadko przygotowywano go samodzielnie, a oto przepis! 

Składniki 

  • 2 wędzone makrele 
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu 
  • 4 duże pomidory 
  • 2 szalotki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 0,5 łyżeczki płatków chilli 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1 marchewka 
  • 1 szklanka pulpy pomidorowej 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • łyżka masła 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, szalotki i czosnek drobno posiekaj. Masło rozpuść na patelni, dodaj pokrojone warzywa i podsmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj przez około 2 minuty. Następnie dorzuć na patelnię pozbawione pestek i obrane ze skórki pomidory oraz pomidorową pulpę. Gotuj na niewielkim ogniu, aż całość zacznie gęstnieć. Odstaw do wystudzenia. 

Makrele obierz ze skórki i usuń dokładnie ości. Zmiksuj delikatnie, połącz z ryżem i masą pomidorową. Wymieszaj i dopraw do smaku chili, słodką papryką oraz solą i pieprzem. 

Jak zrobić śledzie w oleju rodem z PRL-u? 

Bez śledzi w oleju trudno wyobrazić sobie PRL-owską domówkę. Dziś najchętniej szykujemy je na święta, jednak nie zaszkodzi także podać je podczas zwykłego spotkania z rodziną czy znajomymi. 

Składniki:  

  • 500 g płatów śledzi  
  • 200 g cebuli  
  • 250 ml oleju roślinnego  
  • 1 cytryna  
  • 2 ziarenka ziela angielskiego  
  • 2 liście laurowe  
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego  

Przygotowanie:  

Solone płaty śledzi wymocz w wodzie. Jeśli używasz śledzi z oleju, również je odsącz, ale nie wykorzystuj tego oleju – zwykle jest kiepskiej jakości. Płaty ryby pokrój na kawałki o wielkości max. 2 cm. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Umieść w misce warstwę śledzi, następnie warstwę cebuli. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wyciśnij sok z cytryny i skrop nim śledzie. Następnie oprósz wszystko pieprzem i zalej olejem roślinnym tak, by przykrył rybę. Odstaw na 2-3 dni do lodówki, by smaki się przegryzły. 

image
FOTO: Envato Elements

Jajka w sosie musztardowym – przepis z PRL 

W PRL jedną z najpopularniejszych przekąsek były jajka z majonezem, jednak przepisu na to danie podawać nie trzeba – jest banalnie prosty. Zamiast tego proponujemy recepturę na jajka w sosie musztardowym! 

Składniki

  • 4 jajka 
  • 1 szklanka bulionu warzywnego 
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki musztardy 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo. Gdy będą gotowe wystudź je, usuń skorupki i pokrój na połówki. Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, wsyp mąkę i wymieszaj energicznie, by nie było grudek. Wlej bulion i sok z cytryny, ponownie wymieszaj. Dodaj musztardę, dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut, aż sos nabierze pożądanej konsystencji. Podawaj jajka z sosem, posypane posiekanym koperkiem.

image
FOTO: Envato Elements
 

PRL-owska sałatka z marynowanymi cebulkami 

Panie domu w PRL-u doprowadziły do mistrzostwa szykowanie sałatek niemal z niczego. Do popularnych przepisów należał ten na sałatkę śledziową z marynowanymi cebulkami. 

Składniki

  • 0,5 kg śledzi matiasów 
  • 0,5 puszki groszku konserwowego 
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 
  • 1 por 
  • 0,5 słoiczka cebulki marynowanej 
  • 3 jajka 
  • 3,5 łyżki majonezu 
  • sok z połowy cytryny 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Śledzie namocz w wodzie przez kilka godzin. Następnie skrop z obu stron sokiem z cytryny i pokrój na mniejsze kawałki. Pora pokrój w plasterki i sparzy przez 10 minut pod przykryciem, a następnie odcedź. Groszek, kukurydzę i cebulki odsącz z zalewy. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokój w kostkę. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Dodaj majonez oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszaj i gotowe. 

Na prywatkę i na co dzień: przepis na pastę jajeczną 

Pasta jajeczna była w PRL-u bardzo popularna. Powstawały przeróżne jej warianty, które serwowano na śniadania i kolacje. Warto sobie o niej przypomnieć i wymyśleć wersję, którą pokochamy! 

Składniki:

  • 5 jajek 
  • 20 dag twarogu 
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy 
  • 5 rzodkiewek 
  • szczypiorek 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść w misce, dodaj twaróg, jogurt naturalny i musztardę, wymieszaj. Rzodkiewki umyj, odetnij ogonki i pokrój drobno. Dodaj do pasty i połącz. Dopraw solą i pieprzem, kanapki podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem. 

Coś na ciepło? Podaj PRL-owskie flaczki 

Flaczki brzydzą wiele osób, jednak w czasach PRL-u chętnie podawano je podczas rodzinnych spotkań w większym gronie. Przywróć ten przepis do życia! 

Składniki:  

  • 1 kg gotowanych flaków  
  • 2 ćwiartki z kurczaka 
  • 1 seler 
  • 4 marchewki 
  • 1 korzeń pietruszki 
  • 1 por 
  • 1 cebula  
  • przyprawa do flaków 
  • przyprawa w płynie maggi 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:   

Flaki obgotuj, aż przestaną mieć swój charakterystyczny zapach, w razie potrzeby wymieniając wodę. Ugotowane flaki pokrój na mniejsze kawałki. W osobnym garnku nastaw rosół na dwóch ćwiartkach z kurczaka. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa: seler, marchewkę, pietruszkę, białą część pora i przypaloną nad ogniem cebulę. Gotuj, aż warzywa i mięso będą miękkie. Wtedy wyciągnij kurczaka, oczyść z chrząstek, kości i skóry, a następnie pokrój drobniej. Do garnka wrzuć pokrojone flaki i mięso z kurczaka. Dopraw przyprawą do flaków, solą i pieprzem oraz maggi. Gotuj flaki w rosole, aż będą miękkie. 

image
FOTO: Envato Elements

Hitowy deser z PRL-u, czyli blok czekoladowy 

Ci z nas, których dzieciństwo przypadło na czas PRL-u, czekoladę widywali tylko od święta. Za to częściej na stoły wjeżdżał hitowy deser: domowy blok czekoladowy! Gwarantujemy, że w dorosłości smakuje równie dobrze. 

Składniki:  

  • 200 g margaryny  
  • 3 czubate łyżki kakao  
  • 1 szklanka cukru pudru  
  • 50 ml wody  
  • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku  
  • 200 g pokruszonych herbatników  
  • ulubione bakalie  
  • opcjonalnie esencja waniliowa lub cukier waniliowy   

Przygotowanie:    

Masło umieść w garnku i podgrzej, by się roztopiło. Dodaj kakao, cukier puder, ewentualnie cukier waniliowy i wlej wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, by utworzyć jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia. Gdy masa się schłodzi, ubijaj ją mikserem na małych obrotach, dosypując po trochu mleko w proszku. Następnie pokrusz herbatniki niezbyt drobno. Dodaj je do masy wraz z bakaliami i wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia, i odstaw na ok. 1,5 godziny, by całość zastygła.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 17:49