Spis treści:
- Przepis na klasyczną sałatkę jarzynową
- Przepis na domowy paprykarz szczeciński
- Jak zrobić śledzie w oleju rodem z PRL-u?
- Jajka w sosie musztardowym – przepis z PRL
- PRL-owska sałatka z marynowanymi cebulkami
- Na prywatkę i na co dzień: przepis na pastę jajeczną
- Coś na ciepło? Podaj PRL-owskie flaczki
- Hitowy deser z PRL-u, czyli blok czekoladowy
Przepis na klasyczną sałatkę jarzynową
Tego “reliktu PRL-u" nie chcemy zapomnieć! Sałatka jarzynowa to wciąż niekwestionowana królowa polskich stołów. Nie inaczej było za PRL-u. Jaki jest przepis?
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 3 ziemniaki
- 4 jajka
- 1 jabłko
- 2 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 250 g zielonego groszku
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, przelej zimną wodą i odstaw, by ostygły. Następnie ugotuj warzywa: oczyść marchewkę, pietruszkę i selera i gotuj je do miękkości - możesz także wykorzystać jarzyny z rosołu lub wywaru. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki. Ostudź wszystkie warzywa. Jajka obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie pokrój ugotowane jarzyny, ogórki kiszone oraz jabłko. Cebulę posiekaj drobno. Umieść wszystko w dużej misce. Dodaj groszek - jeżeli używasz konserwowego, odcedź go wcześniej z zalewy. Wymieszaj warzywa i jajka. Dopraw całość majonezem oraz pieprzem i solą do smaku.
Przepis na domowy paprykarz szczeciński
Paprykarz szczeciński znamy najczęściej jako gotowy produkt, kupowany w puszce. W PRL-u nierzadko przygotowywano go samodzielnie, a oto przepis!
Składniki
- 2 wędzone makrele
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 4 duże pomidory
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 marchewka
- 1 szklanka pulpy pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, szalotki i czosnek drobno posiekaj. Masło rozpuść na patelni, dodaj pokrojone warzywa i podsmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj przez około 2 minuty. Następnie dorzuć na patelnię pozbawione pestek i obrane ze skórki pomidory oraz pomidorową pulpę. Gotuj na niewielkim ogniu, aż całość zacznie gęstnieć. Odstaw do wystudzenia.
Makrele obierz ze skórki i usuń dokładnie ości. Zmiksuj delikatnie, połącz z ryżem i masą pomidorową. Wymieszaj i dopraw do smaku chili, słodką papryką oraz solą i pieprzem.
Jak zrobić śledzie w oleju rodem z PRL-u?
Bez śledzi w oleju trudno wyobrazić sobie PRL-owską domówkę. Dziś najchętniej szykujemy je na święta, jednak nie zaszkodzi także podać je podczas zwykłego spotkania z rodziną czy znajomymi.
Składniki:
- 500 g płatów śledzi
- 200 g cebuli
- 250 ml oleju roślinnego
- 1 cytryna
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Solone płaty śledzi wymocz w wodzie. Jeśli używasz śledzi z oleju, również je odsącz, ale nie wykorzystuj tego oleju – zwykle jest kiepskiej jakości. Płaty ryby pokrój na kawałki o wielkości max. 2 cm. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Umieść w misce warstwę śledzi, następnie warstwę cebuli. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Wyciśnij sok z cytryny i skrop nim śledzie. Następnie oprósz wszystko pieprzem i zalej olejem roślinnym tak, by przykrył rybę. Odstaw na 2-3 dni do lodówki, by smaki się przegryzły.
Jajka w sosie musztardowym – przepis z PRL
W PRL jedną z najpopularniejszych przekąsek były jajka z majonezem, jednak przepisu na to danie podawać nie trzeba – jest banalnie prosty. Zamiast tego proponujemy recepturę na jajka w sosie musztardowym!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Gdy będą gotowe wystudź je, usuń skorupki i pokrój na połówki. Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, wsyp mąkę i wymieszaj energicznie, by nie było grudek. Wlej bulion i sok z cytryny, ponownie wymieszaj. Dodaj musztardę, dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut, aż sos nabierze pożądanej konsystencji. Podawaj jajka z sosem, posypane posiekanym koperkiem.
PRL-owska sałatka z marynowanymi cebulkami
Panie domu w PRL-u doprowadziły do mistrzostwa szykowanie sałatek niemal z niczego. Do popularnych przepisów należał ten na sałatkę śledziową z marynowanymi cebulkami.
Składniki:
- 0,5 kg śledzi matiasów
- 0,5 puszki groszku konserwowego
- 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 por
- 0,5 słoiczka cebulki marynowanej
- 3 jajka
- 3,5 łyżki majonezu
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Śledzie namocz w wodzie przez kilka godzin. Następnie skrop z obu stron sokiem z cytryny i pokrój na mniejsze kawałki. Pora pokrój w plasterki i sparzy przez 10 minut pod przykryciem, a następnie odcedź. Groszek, kukurydzę i cebulki odsącz z zalewy. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokój w kostkę. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Dodaj majonez oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszaj i gotowe.
Na prywatkę i na co dzień: przepis na pastę jajeczną
Pasta jajeczna była w PRL-u bardzo popularna. Powstawały przeróżne jej warianty, które serwowano na śniadania i kolacje. Warto sobie o niej przypomnieć i wymyśleć wersję, którą pokochamy!
Składniki:
- 5 jajek
- 20 dag twarogu
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 5 rzodkiewek
- szczypiorek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść w misce, dodaj twaróg, jogurt naturalny i musztardę, wymieszaj. Rzodkiewki umyj, odetnij ogonki i pokrój drobno. Dodaj do pasty i połącz. Dopraw solą i pieprzem, kanapki podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.
Coś na ciepło? Podaj PRL-owskie flaczki
Flaczki brzydzą wiele osób, jednak w czasach PRL-u chętnie podawano je podczas rodzinnych spotkań w większym gronie. Przywróć ten przepis do życia!
Składniki:
- 1 kg gotowanych flaków
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 1 seler
- 4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- przyprawa do flaków
- przyprawa w płynie maggi
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Flaki obgotuj, aż przestaną mieć swój charakterystyczny zapach, w razie potrzeby wymieniając wodę. Ugotowane flaki pokrój na mniejsze kawałki. W osobnym garnku nastaw rosół na dwóch ćwiartkach z kurczaka. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa: seler, marchewkę, pietruszkę, białą część pora i przypaloną nad ogniem cebulę. Gotuj, aż warzywa i mięso będą miękkie. Wtedy wyciągnij kurczaka, oczyść z chrząstek, kości i skóry, a następnie pokrój drobniej. Do garnka wrzuć pokrojone flaki i mięso z kurczaka. Dopraw przyprawą do flaków, solą i pieprzem oraz maggi. Gotuj flaki w rosole, aż będą miękkie.
Hitowy deser z PRL-u, czyli blok czekoladowy
Ci z nas, których dzieciństwo przypadło na czas PRL-u, czekoladę widywali tylko od święta. Za to częściej na stoły wjeżdżał hitowy deser: domowy blok czekoladowy! Gwarantujemy, że w dorosłości smakuje równie dobrze.
Składniki:
- 200 g margaryny
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 szklanka cukru pudru
- 50 ml wody
- 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
- 200 g pokruszonych herbatników
- ulubione bakalie
- opcjonalnie esencja waniliowa lub cukier waniliowy
Przygotowanie:
Masło umieść w garnku i podgrzej, by się roztopiło. Dodaj kakao, cukier puder, ewentualnie cukier waniliowy i wlej wodę. Podgrzewaj na małym ogniu, by utworzyć jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia. Gdy masa się schłodzi, ubijaj ją mikserem na małych obrotach, dosypując po trochu mleko w proszku. Następnie pokrusz herbatniki niezbyt drobno. Dodaj je do masy wraz z bakaliami i wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia, i odstaw na ok. 1,5 godziny, by całość zastygła.
Zuzanna Ćwiklińska
fot. envato elements