StoryEditorWiosna w kuchni!

Przepis na banalnie prostą wiosenną sałatkę

Powoli zaczynamy już cieszyć się coraz dłuższymi dniami oraz pierwszymi wiosennymi promieniami słońca. A to oznacza, że już niebawem pojawią się pierwsze nowalijki! Warto z nich skorzystać, przygotowując w domu pyszną wiosenną sałatkę, która dostarczy nam witamin i energii. Co będzie potrzebne?

Jakie nowalijki pojawiają się najwcześniej? 

Pierwsze nowalijki pojawiają się w sklepach i na targowiskach na przełomie marca i kwietnia. Osoby, które mają własne ogródki i szklarnie, również w tym okresie zaczynają cieszyć się plonami. Zwykle najwcześniej można kupić świeży szczypiorek, cebulkę dymkę, sałatę, rzodkiewkę, koperek i natkę pietruszki. Do tego dochodzi np. wysiana w domu rzeżucha i mamy spore możliwości, by stworzyć pyszną i zdrową sałatkę! 

Dlaczego warto jeść nowalijki? 

Po zimie często jesteśmy zmęczeni, a wiosenne przesilenie sprzyja zapadaniu na przeziębienie. By nieco wzmocnić organizm, warto sięgać po świeże warzywa, ponieważ zawierają one moc witamin i składników odżywczych. Większość z nich zawiera witaminę C, która korzystnie wpływa na odporność, tak ważną w okresie wiosennych zachorowań. Niektóre, jak cebula dymka, mają wręcz udowodnione działanie antybiotykowe! Z kolei sałata, która zwykle stanowi bazę wiosennych sałatek, zawiera potas, cynk, błonnik, kwas foliowy, beta-karoten, luteinę oraz fenole. Wszystkie te substancje korzystnie wpływają na zdrowie. 

Prosty przepis na wiosenną sałatkę 

Składniki

  • 1 główka sałaty rzymskiej 
  • 1 garść roszponki  
  • 1 garść rzeżuchy 
  • 1 nieduża czerwona cebula 
  • 6 jajek przepiórczych 
  • 6 rzodkiewek 
  • 6 pomidorków koktajlowych 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie

Sałatę umyj i porwij lub posiekaj na mniejsze kawałki. Roszponkę i rzeżuchę umyj, wymieszaj w misce razem z sałatą. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój na połowy. Rzodkiewkę i obraną cebulę pokrój w plastry. Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Dodaj wszystkie składniki do miski. W osobnym naczyniu przygotuj sos: wymieszaj oliwę, sok z cytryny, musztardę i miód. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej sałatkę sosem. Podawaj samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.

image
FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
14. kwiecień 2024 07:08